• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2012
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

”Romer kom hit för att få jobb men diskrimineras”

Exakt så lyder rubriken till en artikel på första sidan i tidningen mitt i Södermalm, med underrubriken Fler tiggare ute på Söders gator. Rubrikerna på sidan 5 inne i tidningen lyder Romerna utsatta för falska rykten och ”Många av dem kan inte läsa och diskrimineras”.

Det är synd om dessa människor från Rumänien och andra länder (liksom om hundratals miljoner människor runt om i världen). Av rubriken på första sidan får man uppfattningen att romerna kommer hit och söker jobb men diskrimineras här (”Romer kom hit för att få jobb men diskrimineras”). Att påstå att de diskrimineras här för att de inte får jobb här i Sverige är väl ändå en kraftig överdrift? Vilka arbetsgivare menar man ska anställa människor som inte kan läsa och skriva, som inte vet något alls om Sverige, hur saker och ting fungerar här i samhället och på arbetsplatser, och som inte ens kan tala språket? När det finns mängder av svenskar, som både kan koderna, språket och reglerna, som inte får jobb.

Det handlar knappast om ”diskriminering” i ordets rätta bemärkelse, det kan man inte på allvar påstå. Man ska inte använda ord som ”diskriminering” felaktigt, det urholkar betydelsen av det och ger en helt missvisande bild av vad som är ”diskriminering”. Det gagnar ingen i längden att viktiga och starka ord devalveras.

Sist i själva artikeltexten uttrycks det hela dock på ett annat sätt än i rubriken. Där sägs om dessa människor att ”många av dem kan inte läsa och romer är diskriminerade och har svårt att få jobb i Rumänien”.

Varje EU-land har skyldighet att sörja för sina medborgare, inget annat EU-lands medborgare har någon skyldighet att ta in och försörja stora grupper av människor från andra stater. Det ankommer  enligt lagar och folkrättsliga konventioner på dessa människors hemländer att se till att deras medborgare får utbildning och arbete och att de får socialt stöd när de är i behov av det, inte på det svenska samhället.

%d bloggare gillar detta: