• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2012
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Ni som jobbar på boenden för ensamkommande minderåriga asylsökande…

…och som ibland skriver till mig – och bloggen – och berättar om hur er verklighet ser ut: skriv gärna igen! Skriv om det som nu tagits upp i medierna om hur det går till och hur ni ser på de HVB-hem som ni jobbar på, där asylsökande minderåriga bor.

Här finns en del av vad som sagts och skrivits i media:
SVT:s granskning av HVB-hemmen – 27 mars 2012, SVT Rapport
Flyktingbarn inga ungdomar på glid
– 28 mars 2012, Expressen Sidan 4
Pojke tvingades sova i glassplitter på HVB-hem – 28 mars 2012, SVT Rapport
”Flyktingbarn måste få annat boende” – 28 mars 2012, SVT Rapport

Asylsökande unga som finns i Sverige ska givetvis inte behandlas illa! Ett hyfsat beteende ska också krävas av dem som sökt sig hit. Många av de asylsökande unga har inte själva valt att komma till Sverige utan har skickats hit av föräldrar eller andra släktingar. Unga människor har sällan egna pengar – hundratusentals kronor – att betala människosmugglare med; det finns alltid någon som betalar dessa enorma summor för att skicka sin son (mera sällan dotter) till ett tryggare och bättre liv i Sverige.

Att barn och unga som inte kommit hit frivilligt och som kommer från mycket annorlunda kulturer, inte trivs, och att de mår dåligt är nästintill en självklarhet. Man bör, som förr var alternativ nummer ett när unga sökte asyl här, i första hand hjälpa till att leta rätt på deras föräldrar och, som man också gjorde förr, se till att de återsänds till föräldrarna eller andra anhöriga i hemländerna, i alla de fall där det är möjligt. De relativt få ungdomar som har helt egna asylskäl och som enligt utlänningslagen ska ges skydd här ska beviljasuppehållstillstånd och ges goda förutsättningar att leva bra liv i Sverige.

Bilden av de fruktansvärt dyra (4.000 – 16.000 kronor person/dygn) men tydligen ändå mycket dåliga boendena för asylsökande minderåriga är nedslående. Det är bra att migrationsministern vill se andra boendeformer under den tid en ungdom vistas i Sverige som asylsökande!

Här finns några tidigare texter om boenden för den här kategorin asylsökande, som också bidrar till att ge en helhetsbild av ett omeåde som, liksom allt annat, varken är enbart svart eller enbart vitt:

En anställd på ett boende för asylsökande ungdomar: “Vi börjar nu se en rädsla bland de yngre, de som är under 18 år, på asylboendet: “Vem skyddar oss från de vuxna som bor här?” – 2 december 2009, en anställd vid ett HVB-hem
Det kom ett brev: “Som du vet så jobbar jag på ett HVB-hem för asylsökande ungdomar.”
– 21 maj 2011, en anställd vid ett HVB-hem

Som sagt: Ni som är involverade i verksamheten och med egna ögon ser och med egna öron hör hur det är på boenden för ensamma unga asylsökande: SKRIV! Både ni som skrivit tidigare och ni som inte ännu gjort det. Som vanligt och som alltid får den som vill vara helt anonym här på bloggen, medan jag förstås vill veta vilka ni är.

© Denna blogg. Citera kort och var vänlig länka alltid till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: