• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Finland: Romska tiggare ska få hjälp från Rumänien

Enligt folkrättsliga konventioner har varje stat ett absolut ansvar för sina egna medborgare. Det är nog bara i ett land som man tycker att just det landet ska ta ett stort ansvar för medborgare också från andra stater och det är – inte oväntat – Sverige.

I finländska medier, bland annat Helsingin Sanomat, meddelas nu att romska tiggare ska få hjälp av tjänstemän från sitt eget land. Det är ett steg i helt rätt riktning. Meningen är att de ska återvända till sitt hemland eftersom de inte har rätt att stanna längre än högst tre månader om de inte har fått jobb, skaffat egen bostad och kan försörja sig själva. Ungefär så har också många ”miggor” sagt och skrivit i åratal: att Sverige ska kräva att olika stater ser till att deras egna medborgare – de som inte har rätt att vistas här eller som helt enkelt inte klarar att vistas här, rent ekonomiskt – får hjälp från sitt eget land.

Romska tiggare i Finland ska få hjälp av tjänstemän från Rumänien

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml) och Rumäniens utrikesminister Cristian Diaconescu uppges ha kommit överens om att tiggarna på det här sättet ska få hjälp med att lösa sina problem.

Stubb säger att den rumänska tjänstemannen kan hjälpa till med diakoniarbete. Det är första gången som Finland och Rumänien fattar beslut som gäller problemen med romska tiggare i Finland. Stubb:

Vi fick ett löfte om att Rumänien skickar en tjänsteman för att hjälpa till med tiggarfrågor. Det är en god nyhet, eftersom vi söker en europeisk lösning på ett problem som gäller hela Europa.

Kan en finländsk minister träffa samarbetsavtal med en rumänsk minister så borde väl också en svensk minister klara det!

%d bloggare gillar detta: