• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Finland får rumänsk tjänstemanna- och polishjälp för att komma till rätta med tiggare och kriminella som kommer från Rumänien

Citat ur Yle Uutiset – Kerjäläisperheet tuovat nyt myös lapsensa Suomeen (Tiggarfamiljer hämtar nu även sina barn till Finland)

I Finland finns hundratals tiggande romer. Nu har de också börjat ta med sig små barn och barn i skolåldern.

”Tyvärr har det under några veckor kommit stora familjer som har barn i alla åldrar, från sex månader till skolåldern, som inte går i skolan”, säger man på Helsingfors Diakonianstalt.

Familjerna lever på att tigga och samla flaskor och barnen lever på gatan. På nätterna bor flera familjer i små ettor och tvåor under mycket enkla förhållanden. Också icke-romer från östländer, som reser runt i Europa, väntas komma för att söka sin utkomst i Finland. Finland har slutit ett samarbetsavtal med Rumänien om rumänsk tjänstemannahjälp åt dessa människor.

Polisen i Finland ska också få hjälp från Rumänien, när det gäller rumänska medborgare:

Polisen i Finland ska få rumänsk hjälp för att förhindra kriminalitet. Rumänsk polis ska placeras till Finland för att hjälpa till med brottsförebyggande åtgärder. Polischefen tror att det kommer att bli klart redan till sommaren. Utrikesministeriet meddelar att det kommer att få hjälp från Rumänien för att lösa tiggerifrågan. En polisman från Rumänien ska hjälpa finsk polis; det handlar om ett operativt samarbete och syftet är att kartlägga och klarlägga vilka brott rumänerna begår.

Uppgifterna för den polis som ska komma från Rumänien omfattar inte i första hand de rumänska tiggare som uppehåller sig i Finland. Han ska främst koncentrera sig på egendomsbrott, fickstölder och människohandel. Och på brottsförebyggande åtgärder, som ”hit-and-run”-brott som utförs av rumäner som kommer till Finland, stannar i landet bara några timmar och under den tiden begår egendoms- och butiksinbrott.

Polischefen tror att en rumänsk tjänsteman kan hjälpa till att ta fram bättre information om de kriminella som kommer till Finland. Dessutom kan han hjälpa till med att skaffa fram bevis och identifiera dem som begår brott och kan vara behjälplig med att till exempel skaffa tillbaka egendom.

Samtidigt: Romanialta käyttämättä miljardeja euroa (Hundratals miljarder euro oanvända i Rumänien):

Under ett antal år har flera miljarder euro förblivit oanvända i Rumänien, pengar som EU tilldelat Rumänien, som inte kunnat tas emot på grund av dålig administration. Pengarna är tänkta att användas bland annat för att förbättra de sociala förhållandena. I praktiken har Rumänien under årens gång endast fått sex procent av de anslagna medlen på 20 miljarder euro. EU- och handelsminister Alexander Stubb (Saml) i en intervju i Yle Ykkösaamu:

Det beror på att deras förmåga att ta emot pengar enligt gällande regelverk inte är tillräckligt god.

Rumänien har alltså inte klarat att pengarna skulle komma att användas rätt. Enligt Alexander Stubb är det rätt att pengarna inte skickats till Rumänien:

Kommissionen har en ytterst strikt, villkorad linje. Jag tycker att det är bra. Man kan inte bara slänga de här pengarna i sjön.

I den rumänska regeringen finns nu en minister som ska se till att systemen förbättras.

© Översättning: Merit Wager
%d bloggare gillar detta: