• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Inrikesministeriet vill skärpa kriterierna för familjeåterförening

Inrikesministeriet vill skärpa kriterierna för familjeåterförening och föreslår att familjemedlemmarna till en person som får humanitärt skydd i Finland ska kunna bevisa att de kan försörja sig för att få uppehållstillstånd innan de får komma till Finland. Man tar också upp frågan om huruvida man ska kräva att den i Finland bosatta personen har en viss sorts bostad innan man beviljar uppehållstillstånd till hans/hennes familjemedlemmar.

Fakta
Humanitärt skydd kan beviljas om en person inte kan återvända till sitt hemland på grund av en miljökatastrof eller otrygghet. Finland beviljade i fjol humanitärt skydd till 143 personer. I Finland beviljades 169 personer asyl, 714 personer beviljades alternativt skydd och 143 personer beviljades humanitärt skydd år 2011. År 2010 beviljades 181 personer asyl, 644 personer alternativt skydd och 654 personer beviljades humanitärt skydd.

Flera åtstramningar av villkoren för familjeåterförening har skett de senaste åren. I år trädde en lag i kraft som innebär att endast den familjemedlem som ansöker om inresa till Finland kan lämna in en ansökan om familjeåterförening. I praktiken betyder det att familjemedlemmen måste resa till närmaste finländska konsulat för att lämna in ansökan. Det har lett till att färre ansökningar lämnats in.

Eventuella lagändringar kan träda i kraft nästa år.

Källor: Hbl, inrikesministeriet

I Sverige finns också vissa krav på att härvarande person ska kunna försörja sig och sin hitkommande familj och ha egen bostad att hysa dem i, men det gäller endast ett ganska litet fåtal eftersom en mängd undantag från försörjningsregeln gjorts. I Sverige har man också tagit bort kravet på att asylsökande ska kunna styrka sin identitet och väntar därför en mycket stor ökning av anhöriginvandrare (läs mer på Migrationsverkets sajt), främst av somalier,  påstått eller faktiskt från Somalia, som är undantagna försörjningskravet. De behöver inte heller styrka sin identitet utan man ska, via dna-prov, kontrollera om den som vill anhöriginvandra (som vi inte vet vem han/hon är) är släkt med den person som fått PUT i Sverige (som inte heller har styrkt sin identitet).

Fakta
som alla kan ta del av finns på Migrationsverkets sajt, bland annat här om att allt fler söker asyl i Sverige och att antalet asylansökningar har ökat med 22 procent visar siffror från årets första kvartal. Här kan man läsa om hur Skatteverket agerar inför att ett stort antal föräldrar till asylsökande minderåriga somalier kommer att söka sig till Sverige.

Källor: Migrationsverket, anställd vid Skatteverket
%d bloggare gillar detta: