• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om bristande faktakontroll på Dagens Nyheter

Jag läser på bloggen Toms reflektioner en text med rubriken Varifrån har DN:s Andreas Rolfer fått för sig att det skulle vara Sannfinländarna som är bakom de bruna id-korten? och förundras över hur en journalist i en av Sveriges största och mest ansedda tidningar kan få skriva följande osanning:

Sannfinländarna har tidigare drivit igenom att icke-finska medborgare som vistas i landet får bruna identitetskort, istället för de blå som gäller för finländare.

Det förundrades även den reflekterande Tom över, och uppmärksammade journalisten ifråga på hans misstag. Denne svarar:

Jag litade på en kollega som sa att det var Sannfinländarna som drivit igenom detta. Naturligtvis borde jag ha kollat det noggrannare, men i stressen glömde jag bort det. Det är ingen ursäkt men en förklaring. Vi har nu tagit bort den felaktiga informationen ur artikeln.
Hälsningar
Andreas Rolfer, DN

”Jag litade på en kollega”!!??? Ska man inte kontrollera fakta ordentligt innan man påstår så pass allvarliga – och felaktiga – saker i Dagens Nyheter? Vad säger ansvarig utgivare, får faktakontrollen gå till så på Dagens Nyheter, att man ”litar på en kollega” när man går ut och påstår saker som är helt åt skogen?

Ponera att en reporter på Hufvudstadsbladet skulle ha skrivit:

Sverigedemokraterna har tidigare drivit igenom kravet på att asylsökande som fått uppehållstillstånd i Sverige ska kunna försörja sina anhöriga som vill komma till Sverige.

Men det skulle knappast ske att en reporter på Hufvudstadsbladet skulle strunta i faktakontrollen och hänvisa till att hans felaktiga uppgifter kommer från en kollega som han litade på!

Skärpning, Dagens Nyheter!

Till slut kan det i sammanhanget vara intressant att läsa mina texter om de nya finländska id-korten och vilket liv de orsakade i Sverige när de kom:

Finland: Nya id-kort i olika färger från den 31 maj 2011 – 31 maj 2011
Om finska id-kort på Newsmill – 1 juni 2011
Den svenska hysterin kring bruna id-kort i Finland…– 8 juni 2011

%d bloggare gillar detta: