• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Anställd vid hem för ensamkommande minderåriga asylsökande: ”Jag kan inte med gott samvete fylla i information som du vet inte är korrekt.”

Det kom ett mejl… igen. En anställd vid ett HVB-hem för ensamkommande faktiskt och påstått minderåriga asylsökande berättar:

En intressant situation uppstod för ett par dagar sedan. En somalisk pojke som har fått uppehållstillstånd kom till mig med en bunt med papper från Migrationsverket och ville ha min hjälp att fylla i informationen. Det var ansökan om uppehållstillstånd för familjen; mor och far plus syskon. Så här gick samtalet*:

Pojken: ”Jag har mycket papper, kan du hjälpa mig?”
Jag: ”Okej, vad är det för papper? Åh, okej det är ansökan om uppehållstillstånd för din familj, jag förstår.”
Pojken: ”Min familj?……Ja, min familj, det är familj, min mamma mina syskon min pappa.”
Jag: ” Du måste fylla i informationen om din familj själv, det kan inte jag göra åt dig. Jag kan hjälpa dig att fylla i informationen, men informationen måste komma från dig, okej?”
Pojken: ”Uhhh Jag vet inte. Du skriver allt?”
Jag: ”Jag kan skriva bara du berättar för mig var din pappa är född, när han är född. Okej?”
Pojken: ”…….”
Jag: ”Vi börjar med din pappa. Vad heter din pappa?”
Pojke: ”Min pappa?……..uhhh…..Jag vet inte….ah…Jag vet, han heter [. ]”
Jag: ”Var är din pappa född?”
Pojke: ”Jag vet inte, kanske du kan skriva?”
Jag: ”Jag kan inte hitta på information. Om du inte vet så måste du kontakta din familj och ställa dessa frågor. Okej?”
Pojke: ”Shit.”
Jag: ”Shit? Vad är problemet? Du har ju kontakt med familjen, eller hur? Annars skulle du inte sitta här och fylla i ansökningar om uppehållstillstånd.”
Pojke: ”Inga problem, du hjälper mig okej? Du kan skriva allt.”
Jag: ”Nej, det går inte. Jag vet ingenting om din familj. Du måste bidra med detaljer om din familj, eftersom det är dina syskon och föräldrar som vill söka. Vi får ringa till din gode man så får ni tillsammans fylla i ansökningarna för jag kan inte med gott samvete fylla i information som du vet inte är korrekt.”
Pojke: ”Varför?”
Jag: ”För att det är fel att ge Migrationsverket fel uppgifter.”
Pojke:” Fel?”
Jag: ”Ja, fel mot svensk lag.”
Pojke: ”Okej.”

*Viktigt att notera att vi hade en tolk som översatte så det handlar inte om brister i kommunikationen mellan oss*

Sedan dess har pojken varit runt till alla i personalen för att få dem att skriva ansökningarna åt honom. Det är inte så att han inte kan skriva själv, för ansökningarna är på engelska och det språket kan han. Det är bara ett litet problem: han vet inte några detaljer om familjen och han vill att någon ska fylla i information som han inte har eller inte vill ge. Kanske handlar det om att förfalska ansökningarna, vem vet? Eller det kan handla om att någon i familjen inte är släkt utan vill åka med till Sverige mot betalning. Den här killen slapp identifiera sig så varför ska då denna ansökan vara så viktig?  Hur som helst så framstår detta som helt uppåt väggarna.

Kommentar: Med de lösa regler som bland annat Miljöpartiet vill införa – att även ”icke-biologiska barn” (??!!!?) ska få komma till Sverige på anhöringanknytning, skulle killar som denna kunna tjäna en rejäl hacka på att sälja hitresor för allehanda icke-biologiska släktingar. Säkert hjälper någon snälldum person honom också att fylla i sina påstådda föräldrars och påstådda många syskons, kusiners, fostersyskons och andras namn. Welcome to Sweden!

© Denna blogg. Endast korta citat tillåtna. Var vänlig länka alltid till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: