• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En ny migga skriver om asylbedrägerier

En ny migga ansluter sig till alla dem som redan bidrar med berättelser ”inifrån”. Den ”nya miggan” skriver så här:

Jag är en migga som länge läst din blogg och känt igen mig i mina kollegors berättelser. Jag har velat skriva ett inlägg om avhoppade anknytningar, dvs personer som får uppehållstillstånd på grund av anknytning till en person i Sverige, men som sedan hoppar av och söker asyl i en annan identitet. Nu har jag gjort det.

För mig som jobbat med ambassadärenden och förlängningsärenden, är det tydligt att andelen somalier som kommer hit på anknytning är mycket högre än andelen somalier som sedan söker förlängning i Sverige. De kommer alltså hit, men registrerar sig inte hos Skatteverket eller hos oss på Migrationsverket.

En snabb sökning i WILMA (webbaserat ärendehanteringssystem) ger mängder av ärenden där somalier fått tidsbegränsade uppehållstillstånd och provisoriska främlingspass, men inget mer har hänt trots att tillståndet löpt ut. Har inte kollat andra nationaliteter eftersom jag jobbat mest med somalier och där är det så uppenbart eftersom jag i princip aldrig träffat något par som söker förlängning.

Men inne på asylsidan finns det många, går man dit istället får man ju PUT direkt och kan sedan själv vara anknytningsperson. Jag vet inte exakt vad den nya id-domen inneburit, men såg på nyheterna idag (2 juli 2012) att andelen asylsökande från Somalia ökat med 30 procent! Likaså anhöriginvandringen. För mig är det uppenbart att det är människor som kommit hit med tillstånd men bytt spår. Så många somalier smugglas helt enkelt inte genom hela Europa över Sveriges gränser utan vare sig pengar, pass eller packning utan att upptäckas förrän de stiger in på Pyramidvägen i Solna, Sverige (Migrationsverket), av alla ställen

Detta torde vara lätt att visa genom siffror och statistik, men intresse för det saknas förstås.

Tack för en bra blogg! Skriver ett inlägg till senare om hur det går till på arbetstillståndsenheten där det är lika galet som på andra enheter, men där massmedia i alla fall vågar rapportera.

%d bloggare gillar detta: