• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En liten strimma av hopp om mer saklig och korrekt rapportering om asylområdet i svenska medier

Förutom den språkligt felaktiga rubriken Antal somaliska anhöriginvandrare väntas ta fart (”Antal” kan inte ”ta fart”…), så är texten på SR Internationals sajt bra; betydligt mer neutral och faktabaserad än mången annan rapport från Public Service.

En liten svängning i rapporteringen om asyl- och migrationsfrågor kan anas. När man läser en sådan här text så uppstår en strimma hopp (mycket liten, men dock) om att det kanske kan bli som många önskat i så många år: svenska medier börjar rapportera icke-vinklat, sakligt och så korrekt som det bara går, i stället för att sända ut floder av felaktiga, halvsanna, icke-faktabaserade artiklar och reportage som vi under åratal översvämmats – och fortfarande översvämmas – av.

Det är alltså SR International som har gjort inslagen och texten. Här ges information, fakta, berättas om prognoser och att man inte vet exakt hur det kommer att bli. Det finns en hel del saker som inte berättas i texten, men det hade blivit för omfattande att ta upp allt på samma gång. SR International kommer förhoppningsvis att ta upp också andra aspekter och fakta (som att DNA-testerna kostar 5.000 kr/st och vem som förväntas betala dem och att vi i Sverige fortfarande inte har en aning om vilka alla ”somalier” är och varifrån de faktiskt kommer eller varför de är här m.m.) vid ett senare tillfälle. Dock känns det inte som om man här medvetet (som är så vanligt) försöker dölja fakta och vilseleda läsarna/lyssnarna.

Rätt ska vara rätt! Rapporteringen ska vara faktabaserad och alla sidor ska belysas så sakligt som möjligt. Folk går inte längre på vinklade och partiska berättelser från asylområdet, det finns massor av rapportering på nätet som visar en helt annan sida än den som svenska medier försökt ”slå i” folk under många år. Under galgen kommer en förändring att behöva ske och här finns ett – ett! – gott exempel på det. Alltid en början.

© Denna blogg. Korta citat tillåtna, länka alltid till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: