• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2012
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Governing by debattartiklar and by stepping in på en annan ministers ansvarsområde

Erik Ullenhag. Foto: Johan Ödmann

Erik Ullenhag, ständigt denne Erik Ullenhag! En trevlig person privat; själv har jag träffat honom några gånger och inte haft några problem alls – tvärtom –  med denne väluppfostrat vänlige och artige man. Men att vara minister i Sveriges regering och ha en så tung portfölj som integrationsportföljen, det kräver mycket mer än att man är väluppfostrad, artig och trevlig. (OBS! Jag känner till Ullenhags bakgrund och utbildning, han har många goda kvalifikationer och lång politisk erfarenhet, men han kanske inte är riktigt rätt man på rätt plats, i en regering).

Under den tid Erik Ullenhag varit minister har debattartiklar spottats ut från hans departement i parti och minut, ofta med återanvändning av floskler som hans medarbetare kanske trott är jättesmarta och som de prackat på honom gång på gång (typ: ”600.000 utrikes födda går till jobbet varje vecka”). För han får helt säkert hjälp med artikelskrivandet. Dock – VIKTIGT! – det går aldrig att skylla på någon annan om man själv skriver under en text! Skriver man under en text så är texten ens egen. Även om andra författat den så står man själv till 100 % för innehållet.

I en ny, braskande debattartikel i Expressen – Migrationspolitiken måste bli generösare – tar idag Erik Ullenhag, integrationsminister, över också migrationsfrågorna. Hans rådgivare har huggit rejält i sten och Ullenhag har, som det verkar, inte förstått (eller inte tyckt) att han här klampar över på ett område som inte är hans, ett område som faktiskt är hans regeringskollega Tobias Billströms ansvar. För asyl- och migrationsfrågorna hör inte till Ullenhags departement, hur gärna hans rådgivare och medundertecknare än skulle önska att de gjorde det. Vore jag Tobias Billström, Sveriges migrationsminister, skulle jag vara minst sagt irriterad, för att inte säga rejält förbannad och jag skulle definitivt ha satt morgonkaffet i vrångstrupen när jag läste artikeln. Jag har inte tidigare upplevt att en minister så flagrant och okänsligt gått så långt in över gränsen på en annan ministers område. Det är svårt att förstå att ingen försökt hindra Erik Ullenhag från att offentligt försöka desavouera Tobias Billström!

Tillägg, efter att ovanstående skrivits:
På Twitter påpekar en person helt korrekt att:

Han undertecknar som vice partiledare, inte som minister.

Men Ullenhag är också integrationsminister och han klampar definitivt in på en annan ministers område, oavsett vilken titel han väljer att underteckna med. I Sverige kommunicerar ministrarna i tid och otid både med väljarna och sina regeringskollegor via media. Renhårigast och bäst hade väl varit att Ullenhag, i egenskap av integrationsminister och – om han vill ha med den titeln också – andre vice partiledare, hade sms:at eller ringt till Billström och sagt att han vill prata om migrationspolitiska frågor, särskilt då det allvarliga faktum att Sverige fällts för brott mot tortyrkonventionen. Så hade de två ministrarna – som man gör i många andra länder där det inte kommuniceras via medierna hela tiden – kunnat sätta sig och diskutera den här viktiga frågan. Det svenska sättet att hela tiden göra ”utspel” och agera medialt är inte vad jag kallar att ansvarsfullt regera. Allt behöver inte hela tiden torgföras i radio, tv, tidningar och på nätet; en del måste regeringen, ministrarna kunna diskutera sinsemellan. Och inte hugga varandra i ryggen.

Till slut:
Oavsett om Ullenhag skrev som andre vice partiledare eller integrationsminister så är han integrationsminister i Sveriges regering!

© Denna blogg. Korta citat tillåtna, men hänvisa alltid till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: