• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2012
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Den som rest till Syrien har gjort det helt på egen risk

Utrikesdepartementet 2 augusti:

Vi har fått samtal från svenskar på plats i Syrien, framförallt i Al Qamishli, och som vill ta sig hem till Sverige.

UD-bloggen, 1 augusti:

I slutet av september 2011 såg vi skäl att även uppmana alla svenskar att lämna landet så länge reguljärflyg fanns. När UD uppmanar till att lämna ett område eller ett land ska det ses som en signal om en allvarlig och snabbt föränderlig säkerhetssituation men även om att UD:s möjligheter att hjälpa svenskar på plats begränsas.

Många syrier med svenska medborgarskap har ändå rest till Syrien. Och nu önskar de, som befinner sig i landet, få hjälp av svenska UD! Men det måste ses som närmast orimligt att begära hjälp (vilket också både ambassaden och UD sedan september 2011 meddelat att de har begränsad möjlighet att göra) när man själv valt att, i strid med sunt förnuft och UD-rekommendationer, resa dit.

UD-bloggen 1 augusti igen:

Vi har under en tid uppmanat svenskar som trots vår avrådan reser till Syrien att höra av sig till ambassaden så vi vet att det befinner sig i landet. Men det finns förstås ingen anmälningsplikt och det finns dem som väljer att inte kontakta ambassaden.

Sveriges ambassad i Damaskus 2 augusti:

Avrådan

Beslut om utökad avrådan fattades 2011-09-30
Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan tidigare från alla resor till Syrien. Alla svenskar uppmanas att utan dröjsmål lämna Syrien så länge reguljärtrafik finns. Utländska beskickningars rörelsefrihet i Syrien är begränsad till huvudstaden Damaskus och svenska ambassadens möjlighet att bistå svenskar vid en krissituation är starkt begränsad.

Människor, som mycket väl vet vad som gäller,  måste ta ansvar för sig själva och sina liv. Inte tro att det går att ställa krav på svenska regeringen att göra det; särskilt som regeringen via sitt utrikesdepartement i så tydliga ordalag som någonsin är möjligt avrått från alla resor till Syrien sedan mycket lång tid.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: