• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    augusti 2012
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finlands nye försvarsminister Carl Haglund besökte Sverige

Carl Haglund är Svenska folkpartiets (Sfp) nye partiordförande och Finlands nye försvarsminister som tillträdde den 5 juli 2012. Han är 33 år gammal och har en gedigen CV. I Dagens Industri skriver Mosse Wallén inför Carl Haglunds besök i Sverige (artikeln hittades inte på nätet):

Carl Haglund ser ut som om han just tagit studenten, men har redan hunnit med mer än de flesta. Han har studerat ekonomi och har en magisterexamen från Hanken, alltså Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, han har varit utbytesstudent i USA, arbetat som journalist vid Yle, chefredaktör för Studentbladet, grundat en gratistidning, ägt och drivit ett tryckeri och en reklambyrå och grundat ett antal nätföretag för försäljning av fotbollströjor.

Det är sympatiskt och förtroendeingivande att minister Haglund inte är en ”politisk broiler”, utan att han har gedigen erfarenhet från ”verkligheten”. Han säger också själv att det är viktigt att ha erfarenhet av att starta företag.

Vid EU-valet 2009 blev Carl Haglund Finlands enda svenskspråkiga europaparlamentariker. Och nu är han försvarsminister och representerar ett parti med endast tio ledamöter av 200 i riksdagen. Svenska folkpartiet har suttit med i alla regeringar under de senaste 35 åren, trots att finlandssvenskarna utgör endast knappt 300.000 av Finlands totalt ca 5,2 miljoner invånare. Carl Haglund säger till Mosse Wallén, DI:

Carl Haglund, foto STT LehtikuvaEn färsk undersökning visar att vi är det parti som har lyckats implementera mest av sin politik. Man ska komma ihåg att oppositionen i Finland har väldigt lite att säga till om. Därför är det viktigt att sitta i regeringen.

Carl Haglund utsågs till försvarsminister mitt i sommaren och är så ny på posten att han ännu inte hunnit lämna några avtryck på den. Han har en för Finland mycket tung portfölj och det kommer att bli intressant och viktigt att följa hans göranden och låtanden när regeringsarbetet inleds igen på allvar efter sommaren. Något som bådar gott och visar att han har energi och kapacitet är ett uttalande av honom själv i DI:

Jag blir skogstokig av att göra ingenting.

Och ett säkerligen populärt löfte har han redan gett. Det gavs när han besökte Gardets jägarregemente i Sandhamn i Helsingfors den 6 augusti:

Alla garnisoner ska få trådlöst internet. De värnpliktiga måste ha möjlighet att sköta bankärenden och hålla kontakt med vänner och släktingar. En internetuppkoppling är en naturlig del av vardagen för unga vuxna.

Här finns mer att läsa om Finlands nye försvarsminister:
– i en artikel över ett uppslag (sid 1 och sid 2) i Hufvudstadsbladet den 7 augusti om Carl Haglund
– på hans sajt – Carl Haglund – under rubrikerna Allting du vill veta om Carl och  Carls tankar kring aktuella händelser.

© Denna blogg. Vänligen länka alltid till originlinlägget vid ev citat.