• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2012
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

I Finland sänkte man utkomststödet till asylsökande

Sverige. Två partier, Kristdemokraterna och Folkpartiet (understödda av Vänsterpartiet och kanske något annat parti) vill se över stödet, dagersättningen, till asylsökande  (läs och lyssna på inslag i SR P1). Men det finns inte en outsinlig skattkista att ösa pengar ur.

Tobias Billström. Foto Pawel FlatoDet är bra att migrationsminister Tobias Billström i SR P1 Morgon tydligt säger att ”vi har inte pengar till allt”. Det är klart att dagersättningen är mycket låg och det är också ett faktum att den varit lika stor i 18 år. I den bästa av världar skulle den del av befolkningen som arbetar och betalar bland världens högsta inkomstskatter kunna betala mer till asylsökande som väntar på besked om PUT. Om det inte var så att andelen skattebetalare var relativt låg och om det inte var så att väldigt många, inte minst personer som beviljats PUT, skulle behöva leva på skattefinansierade försörjningsstöd (socialbidrag) i decennier som också ska finansieras. Å andra sidan betalar de asylsökande inget för sitt boende (som också betalas av skattemedel) och de har heller inte en många av de fasta kostnader som svenskar och personer med PUT har. Och – till syvende och sidst – finns det inte pengar så finns det inte pengar.

Finland. I Finland gjorde man tvärtom. Där sänktes ersättningen för asylsökande rejält i februari 2010. Den var då högst i hela EU och ansågs av olika anledningar inte rimlig.

Utkomststödet sänktes från 375 euro (ca 3.230 kronor) till 292 euro (ca 2515 kronor) per vuxen asylsökande och månad och att det för asylsökande ska vara 30 procent lägre än för andra som bor i Finland. Stödet var alltså förr, fram till och med år 2009, betydligt högre – ca 1.100 kronor mer per månad – än till exempel i Sverige där en vuxen asylsökande får 2.100 kr i månaden (30 dagar x 71 kronor).

Dåvarande migrationsminister Astrid Thors sade till Vasabladet den 2 december 2009, att ingen har bevisat att det höga utkomststödet lockar asylsökande till Finland och hon motiverade nedskärningen med sparkrav. Dock hade röster hörts från andra håll i Finland om att utkomststödet för asylsökande inte bör vara så högt att det bidrar till att dessa väljer Finland som asylland av den anledningen.

Inrikesminister Päivi RäsänenExtra information: Finland har inte längre någon migrationsminister, en sådan fanns bara under en mandatperiod. Migrationsfrågor ligger återigen under inrikesministeriet, som leds av inrikesminister Päivi Räsänen, Kristdemokraterna.

© Denna blogg. Vänligen länka alltid till originalinlägget vid citat.
%d bloggare gillar detta: