• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2012
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Svenska journalister och benådningen i Etiopien # 1

Så oerhört glädjande att den svenske frilansjournalisten Martin Schibbye och den svenske frilansfotografen Johan Persson benådats i Etiopien! Så oerhört glädjande att också drygt 1900 andra fångar – etiopier och därmed inte lika viktiga för svenska medier att nämna annat än i någon bisats – benådats, många av dem troligen inlåsta på betydligt svagare grunder än Schibbye och Persson. Många anhöriga, familj, släkt och vänner är idag lyckliga i både Sverige och Etiopien.

Tyvärr tyder ingenting på att svenska journalister, med sin ofta obefintliga kulturella kompetens och därmed oförmåga att förstå hur man tänker och hur rättssystem och regerande går till i länder som Etiopien, kommer att klara att rapportera och berätta på ett vettigt sätt om detta. Ingenting tyder heller på att de kommer att visa hänsyn och respekt för Schibbye och Persson och deras familjer i sin jakt på dem så snart männen landar på Arlanda. Ett stort uppbåd journalister står på tisdag morgon på Arlanda på ren spekulation och väntar in plan där de båda ex-fångarna kan tänkas finnas ombord. Journalisterna har inte ens så mycket medkänsla att de kan och vill låta männen pusta ut och vila upp sig och få perspektiv på vad de varit med om. Nej, svenska journalister står beredda att kasta sig över dem så snart de får en skymt av dem. Ett rent omänskligt sätt att agera, men vad kan man annat vänta sig av en kår som till mycket stora delar tappat både etiska värderingar och journalistiska principer. Man ska ha sitt scoop, det är viktigare än allt annat. Det är mycket obehagligt.

Gratulerar alla dem som medverkat till den här upplösningen av en svår situation för två svenskar som inte heller riktigt tog på allvar att det råder andra lagar och regler än i Sverige i andra länder i världen. Och skäms alla svenska journalister som, trots mycket stor invandring från utomeuropeiska länder, inte skaffat er så mycket kulturell kompetens att ni klarar att skriva om och beskriva skeendena i Etiopien och kring benådningen på ett korrektare sätt.

VÄLKOMNA HEM, MARTIN SCHIBBYE OCH JOHAN PERSSON!

Läs också mina texter om Dawit Isaak.

© Denna blogg. Länka alltid till originalinlägget vid citat.

%d bloggare gillar detta: