• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2012
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

SVT Debatt om lilla Haddile

SVT Debatt kritiseras hårt efter debatten om tvååriga Haddiles öde. På sociala medier förekommer ord som ”redaktionellt haveri” och ”oetiskt och integritetskränkande ”.

Det kan man läsa i artikeln Kritikstorm efter SVT Debatt om Haddile, 2. Jag håller inte med i kritiken. Jag är av motsatt åsikt och tycker att det var bra att Debatt-redaktionen fattade beslutet att lyssna på och låta mannen, som uppger sig heta Adam Abdelghani, komma till tals i en direktsändning där ingen kan vinkla eller förvränga hans ord;  klippa och utelämna en del av vad han säger.

Debatt den 28 september 2012 (tillgängligt 113 dagar från sändningsdatum).
Eftersnack

Trots att vi inte kan vara 100 procent säkra på att det han säger verkligen stämmer. Men det går ju mycket lätt att kontrollera och förmodligen är några hyenor från några av kvällsblaskorna redan på väg till Algeriet för att kasta sig över kvinnan som sägs vara Haddiles mamma och vräka på med bilder och skandalrubriker, som vanligt. Jag skulle absolut föredra att slippa läsa om svenska journalisters jakt på henne, det räcker med att myndigheterna nu äntligen måste se till att det blir ordning i den här historien. Vi behöver inte fler mediala övertramp, d.v.s. fler felaktiga, okunniga och sensationslystna artiklar och radio- och tv-inslag!

Det verkliga haveriet, det som jag påpekat från dag 1 när den sorgliga historien om den lilla tvååringen i familjehemmet i Broby började haussas upp till orkanstyrka av alla medier i landet, det är att socialtjänsten inte gjort sitt jobb och letat efter flickans föräldrar, främst hennes mor. Läs texterna Hjärta och hjärna och Reaktion på inlägget  ”Hjärta och hjärna”.

I haveriet ingår också att många riksdagsledamöter omedelbart började prata om ”lagändringar” och överhuvudtaget uttalade sig i detta enskilda ärende utan annat att gå på än tidningsskriverier andra medierapporter! Och sådana människor ska vara lagstiftare! Det är skrämmande.

Medierna var helt hysteriska och lade upp listor där de, okritiskt och okunnigt, uppmanade allmänheten att skriva på upprop som Stoppa utvisningen av tvååriga Haddile och Skriv på för att Haddile ska få stanna, för att bara nämna två. Folk drogs in i något som liknade masshysteri och skrev under på mediernas listor trots att de rimligtvis inte hade någon faktisk kunskap om, eller insikt i, fallet. Okritiskt lär, enligt uppgift, långt över 100.000 människor ha skrivit under på de olika listorna som figurerade i olika tidningar.

Sverige är inte alltings nav! Det handlar – vilket jag tror jag har upprepat minst femhundra gånger i olika sammanhang den senaste tiden – om ett barn som är fransk medborgare och en mamma som socialtjänsten struntat i att leta efter, trots att den enligt lag är skyldig att göra så. Om det stämmer som mannen som framträdde i SVT Debatt berättade: att han flera gånger försökt få kontakt med socialtjänsten och Migrationsverket för att förklara att det finns en mamma, att hennes kontaktuppgifter är kända, att hon vill ha tillbaka sitt barn, att det inte finns någon hotbild mot henne, ja då är det helt enkelt gräsligt. Talar han sanning, vilket verkar rimligt även om allt han berättade ännu inte är bekräftat, så har socialtjänsten i Lund allvarligt skadat lilla Haddile och även psykiskt på ett oförlåtligt sätt stressat den familj hon bott hos under närmare två år. Det är oförlåtligt! De skyldiga bör ta time out. För gott.

Till slut: Ingen kan i det här skedet veta med absolut säkerhet att allt mannen som medverkade i SVT Debatt berättade, stämmer. Dock ämnar jag, tills motsatsen eventuellt är bevisad, anta att hans berättelse är sann. Och hoppas att den är det.

© Denna blogg. Korta citat tillåtna. Vänligen länka till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: