• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2012
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Det är, såvitt jag har kunnat luska ut, fullt möjligt att fejka att det finns en anknytningsperson, man kan gå in i folkbokföringsregistret och kapa en identitet.”

Läs först artikeln Generaldirektören kräver bevis för pinnjakt: ”Ta fram de personerna” (16 oktober).

En migga, som skrivit på bloggen (och i boken Inte svart eller vitt utan svart och vitt) i många år, skriver följande omskakande text. Alla vederbörandes texter har iofs varit omskakande, så det här är inget nytt och mer omskakande än allt annat vederbörande och ett antal andra miggor rapporterat sedan slutet av år 2007…

Wolkenkuckucksheim*

Vår GD förnekar i Aftonbladet att det finns en pinnjakt. Tja, inom Verksamhetsområde BBM (Besök, Bosättning, Medborgarskap) där jag arbetar så har vi följande små rutiner. Och det här är inga statshemligheter, det framgår av hårt inmejslade rutiner. Det finns en ledningsstyrd pinnjakt som nuförtiden slår alla rekord.

1) Elektronisk ansökan med egenhändigt ifyllda blanketter. Sker via dator. Infördes i år. Det är, såvitt jag har kunnat luska ut, fullt möjligt att fejka att det finns en anknytningsperson, man kan gå in i folkbokföringsregistret och kapa en identitet. Sedan ska den sökande förvisso anmäla sig vid ambassaden och besvara en del frågor. Enligt det frågeformulär som vi är rekommenderade att begära ska den sökande besvara fyra (4!) frågor. En av frågorna är att sökanden ska ange anknytningspersonens namn. Och detta ska ske muy pronto – det är prioriterad verksamhet att få gjort så många elektroniska ansökningar som möjligt. Vilka har beordrat detta? Jo, ledningen.

2) Muntliga utredningar som går på djupet i anknytningsfallen. Antalet ska hållas så lågt som möjligt, för kvantiteten är det viktiga. Vilka har beordrat detta? Jo, ledningen.

3) Utredningar inför permanent uppehållstillstånd. Det var en gång i tiden, för inte så länge sedan, en stor sak. För att spara tid och hålla uppe kvantiteten sker nu detta genom att vi skickar ut formulär som de sökande själva får fylla i… Infördes i år. Vilka har beordrat detta? Jo, ledningen.

4) Utredningar om återkallelse av permanent uppehållstillstånd. Tja där jag arbetar finns det inte ens en halvtidstjänst som sysslar med detta. Det finns utrymme för minst två heltidstjänster. Detta när andra myndigheter hör av sig och undrar varför vi beviljat tillstånd när paret inte ens bor ihop osv. Eller när det kommer in anonyma tips. Vilka har nedprioriterat återkallelse av permanenta uppehållstillstånd? Jo, ledningen.

5) Och pinnjakten på de enheter som sysslar med arbetstillstånd har till och med varit med i media. När kollegor suttit och beviljat i parti och minut – för deras instruktioner (från vilka? Jo, ledningen) har varit att bevilja i parti och minut.

6) Eller det allra senaste: åldersbestämmande utredningar vid de ansökningar som kommer in via ambassad är tills vidare förbjudna. Varför? Jo, för ambassaderna hinner inte, med med den personalbemanning och utrustning de har! Alltså stryks utredningsformen – av vår ledning som ser till kvantitet och inte kvalitet.

7) Och vad får varje handläggare och beslutsfattare så gott som varje vecka? Jo, en lista på hur många beslut som har tagits. Ett viktigt inslag i begreppet LEAN. Och är det inte tillräckligt många beslut som har tagits så blir det samtal om detta. Jag har inte vid ett enda tillfälle sett, själv hört eller ens hört talas om att vår enhetschef varit intresserad av innehållet i det vi håller på med.

*Översättningen lyder ungefär ”dårhus” eller, om man hellre vill: ”luftslott”. På engelska Cloud Cuckoo Land…

Kommentar: När Anders Danielsson tillträdde som generaldirektör för Migrationsverket, sände jag ett ex av min bok (mot mina principer, eftersom jag bestämt att jag inte skulle ge bort boken till någon…) på enträgen begäran från personer vilkas namn jag inte vill avslöja. Han har alltså kunnat läsa vad hans nya personal har berättat under åren 2008-2011, bland annat om ”pinnjakten”. Om han har brytt sig om att öppna boken, förstås.

OBS! © Denna blogg. Kort citat tillåtet. Vänligen länka till detta originalinlägg.
%d bloggare gillar detta: