• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2012
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Låt datorer slumpvis välja biträden om det är bättre så.”

En migga:

Jag upptäckte att vår GD Anders Danielsson chattade med Aftonladets läsare i veckan. Tidningens granskning verkar nu vara avslutad, men vad blev kontentan av det hela? Kom man fram till om det fortfarande äts det tårta på Migrationsverket eller inte?

Jag läste inte hela chatten men det verkar som GD tycker att ett stort problem är att verket utser biträden till de sökande. Men är det ett problem? Varje sökande får välja biträde, det är bara när de inte väljer som Migrationsverket utser biträdet. Om den asylsökande säger att han eller hon vill ha en vecka på sig att fundera över vilket biträde han eller hon önskar så får den sökande fundera. Varför skulle Migrationsverket medvetet välja dåliga biträden för de sökande och varför tycks vår GD tro att så är fallet?

Ingen av oss som jobbar på Migrationsverket är egentligen intresserad av denna fråga – låt datorer slumpvis välja biträden om det är bättre så –  och det verkar som som en undanmanöver av vår GD att spilla tid på just denna fråga när det finns andra, mer intressanta och viktiga frågor att ta upp. Exempelvis den omtalade pinnhetsen, där vår GD, enligt Aftonbladets skriverier, ville veta vilka av anställda hade påstått detta. Vet inte vår GD någonting om källskydd och meddelarfrihet? Även om han, som han sa sig vara beredd att göra,  skulle dra en säck över huvudet när han möter dessa anställda så är det inte okej att fråga vilka de är.

Dessutom: Migrationsverket är inte en motpart förrän ärendet är i rätten. Därför skulle det system som är i bruk i USA som och som också vi skulle tillämpa enligt McKinsey-rapporten (innebärande att den sökande får biträde först efter utredningen, om tillstånd inte kan beviljas) vara bättre. Men det gick ju inte igenom eftersom Advokatsamfundet protesterade.

Det är fullständigt egalt för oss på verket hur biträden förordnas. För vår del behöver Migrationsverket inte förordna dem. Tvärtom så kan det bli en lättnad för oss om en dator utser biträden, då får vi ju ett arbetsmoment mindre. Men det kan också resultera i att helt olämpliga och ointresserade biträden förordnas och sedan måste entledigas av oss för att de missköter sig och inte har ett hum om vad de åtagit sig.

Kommentar: Ska datorer slumpa fram nya biträde varje gång dåliga biträden entledigas? Mycket lotteri blir det…

© Denna blogg. Korta citat tillåtna. Vänligen länka alltid till originalinlägget.

%d bloggare gillar detta: