• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2012
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Märkligt uttalande av svenska UD

En av passagerarna från Ship to Gaza-fartyget Estelle, Dror Feiler, har av israeliska myndigheter skilts från de övriga svenska medborgarna, enligt SVT Rapport. Som också rapporterar att ”svenska UD ser allvarligt på detta”. Så här säger Mats Samuelsson på UD:s pressjour:

Vi ser allvarligt på om han särbehandlas på något sätt, utan någon förklaring. Så vi håller på att undersöka varför det går till på det här sättet. Han är svensk medborgare precis som de andra och ska behandlas på ett korrekt sätt.

Det är höjden av falskhet (eller är det okunskap hos den person som har pressjouren?) av UD att tala om ”särbehandling utan någon förklaring”, när de mycket väl vet att om en person med dubbla medborgarskap (svenskt + sitt ursprungliga) befinner sig i sitt ursprungsland där han också är medborgare, så är det DET medborgarskapet som gäller i första hand. Detta är UD:s egen information om saken:

Risker och problem med dubbelt medborgarskap

Det kan medföra risker eller problem att ha dubbla medborgarskap.

Den främsta risken är att ditt svenska medborgarskap kanske inte erkänns av det andra landet, där du också är medborgare. Det innebär till exempel att myndigheterna i det landet inte tillåter Sverige att ge dig konsulär hjälp om du skulle frihetsberövas/gripas av polisen. Det kan till och med hända att en svensk ambassadtjänsteman inte ens får träffa dig.

Att Feiler inte skulle känna till exakt vad som gäller är helt otänkbart. och så vitt känt har han heller inte klagat. Att svenska UD uttrycker att de ”ser allvarligt” på vad de mycket väl vet gäller, är både falskt och fel. Eller har de skapat en egen regel för Feiler, som gör att de ”ser allvarligt” på att just han har behandlats som den israeliske medborgare han är, av Israel?

P.S. ”Han är sedan många år svensk medborgare och har inte längre israeliskt medborgarskap”, skriver Ship to Gaza. Men om det vore så, då skulle väl knappast Israel behandla honom som israelisk medborgare? Skulle det visa sig att Feiler har kunnat avsäga sig sitt israeliska medborgarskap – eller blivit fråntagen det, sådant kan också hända – så har Israel agerat felaktigt. Har han kvar sitt israeliska medborgarskap så har svenska UD agerat felaktigt.

Hur som helst så är det viktigt för alla berörda att veta hur det ligger till med dubbla medborgarskap.

Senare tillkommet tillägg på svd.se:

Musikern och konstnären Dror Feiler hade sedan innan inreseförbud till Israel fram till 2022 på grund av hans tidigare resor med Ship to Gaza.

Även detta bör svenska UD – och givetvis Feiler själv – ha känt till. Alltså om han har inreseförbud till Israel till 2022. Israel är knappast som Sverige där man kan uppehålla sig utan papper och trots återreseförbud, och det måste väl både UD och den berörde själv känna till.

OBS! Se även senare inkommen Rättelse från UD!

© Denna blogg.Kort citat tillåtet. Vänligen länka till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: