• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2012
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”De somalier som jag känner är hårt arbetande och trevliga människor och de är inte heller analfabeter. Vilket kanske beror på att de kom hit för nästan 20 år sedan, ungefär på den tiden då Somalia havererade.”

En migga med kännedom om och erfarenhet av somalier, såväl som asylsökande, som personer med uppehållstillstånd i Sverige och i Djibouti, skriver så här

Jag kan inte förstå varför så många riktar sig in på somalierna, de är i allmänhet inte ens ”hårda” muslimer utan sufister och hedersmord ägnar de sig inte heller åt!

Somalier är som sagt sufister från början. De har en underbar dikt – och sångtradition som förbjöds av al Shabaab. Somaliska kvinnor som jag träffade i Djibouti hade löst hängande slöja eller ingen slöja alls och de hade färgglada, helt underbara klänningar med långbyxor under. Alltså de som bodde i flyktinglägret. Somaliska unga kvinnor som var medborgare i Djibouti gick omkring i tajta jeans och naveltröjor, endast äldre kvinnor hade någon typ av huvudduk. Ingen av dem hade chador eller niqab.

Varför somalier flyr sitt land hänger ofta samman med att de inte vill förlika sig med salafismen från Saudiarabien och Al Qaidas inflytande som präglat deras land så länge. Samtidigt har det sitt eget klansamhälle som är ett problem i sig, men inte ett problem som hänger ihop med islam. Min granne här i Sverige tar på sig en blommig långklänning och en löst hängande huvudduk om hon måste träffa sina landsmän, alltså män, annars går hon omkring i jeans eller träningsbyxor. Hon har två barn, flickor, och ingen av dem går i moskén annat än när det är Ramadan (ungefär som vi går till julottan).

Det finns många grupper i Sverige både bland invandrare och svenskar som vill leva på samhället, och brottslingar finns också, till och med inom politiska partier. Svartmålningen av somalier i vissa kretsar, har retat mig länge nu. De somalier som jag känner är hårt arbetande och trevliga människor och de är inte heller analfabeter. Vilket kanske beror på att de kom hit för nästan 20 år sedan, ungefär på den tiden då Somalia havererade.

De som nu kommer har inte haft samma möjligheter till skolgång och det kan förvisso ifrågasättas om Sverige ska ta emot alla dessa somalier. Men det är inte deras fel att Sverige tar emot dem, givetvis tar de chansen. Precis som alla andra gör. Nu finns det säkert många grupper som kommer att öka. Migrationsverkets handlingsplan är ingen hemlighet, ärenden som just nu prioriteras är syrier, somalier, eritreaner (dvs PUT-ärenden), 8:6-ärenden (dvs personer från Balkan) och barnfamiljer. Resten av ärendena staplas på hög i väntan på bättre tider.

Detta innebär att personer som inte har skyddsbehov utan är här i andra syften, kan se fram emot att ägna sig åt dessa syften i lugn och ro under en lång tid, medan de bor i Migrationsverkets bostäder och får dagbidrag. Detta innebär också att personer som till en början inte har mycket till asylskäl kan låta döpa sig eller starta allehanda sur-place* verksamheter under tiden då deras ärende inte handläggs.

Kommentar: Att det är som jag alltid säger: inte svart eller vitt utan svart och vitt, blir synnerligen tydligt i denna text från en migga! Precis så är det, precis så måste man rapportera också i svenska medier: allsidigt.

Migrationsverkets ordförklaring:

*Sur place
Sur place betyder ”på plats”. Sur place-verksamhet är något som hänt, eller som den asylsökande har gjort, efter att han eller hon har lämnat sitt land, och som har skapat nya asylskäl som inte fanns innan den asylsökande lämnade sitt land. 

© Denna blogg. Korta citat tillåtna. Vänligen länka alltid till originalinlägget.
%d bloggare gillar detta: