• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2012
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Valdiskussionslunch hos pressrådet vid Finlands ambassad

Till en lunch hos pressrådet vid Finlands ambassad hade ett antal intresserade personer inbjudits för att lyssna på professor Kimmo Grönlund från Åbo Akademi och den valanalys han gjorde. Men först några av mina korta, spridda och blandade kommentarer under röstsammanräkningen i Yle på söndagskvällen den 28 oktober:

Hos Centerpartiet vill man absolut gå om Sannfinländarna och bli tredje största parti. Helst vill man gå förbi SDP också.

Samlingspartiet eller SDP blir störst, ingen vet vilket av partierna som vinner. C kan bli trea eller också blir det Sannfinländarna. Man beräknar att endast ca 50 % av de röstberättigade kommer att rösta i kommunalvalet.

Centern är jätteglada åt sitt väljarstöd (just nu) på 20,4 %! Sdp ligger på 20,8 % och Samlingspartiet på 21,3 %.

Carl Haglund (Sfp), är inte så himla glad åt sitt partis 3,8 %.

SDP:s Kimmo Kiljunen (just nu tvåa med 20,8 %): ”Vi är både nöjda och onöjda!”

Yle visar Timo Soini i flera minuter i rutan, där han går på gatan mot Musikhuset och pratar i mobiltelefon, oavbrutet.

Timo Soini intervjuas av Svenska Yle och talar svenska för första gången på ett halvår. Han har ”hållit en paus” under den här tiden, men sa att eftersom han sagt att han inte ska tala svenska på ett halvår och den tiden nu har gått så håller han sitt löfte och talar svenska igen. I alla fall idag.

Pentti Arajärvi, president Tarja Halonens make, är ny kandidat (Sdp) till kommunfullmäktige / stadsfullmäktige i Helsingfors och verkar komma in.

I Grankulla, min gamla hemort, fick Sannfinländarna sitt första mandat. Taisto Miettinen är bland annat finländsk mästare i kärringkånk! Men också jurist och ekonom.

Svenska folkpartiet (Sfp), fick två mandat i Finlands nordligaste och helfinska kommun Utsjoki.

Vid lunchen idag lyssnade vi alltså på och diskuterade med professor Kimmo Grönlund från Åbo akademi, dels om just det nyligen hållna kommunalvalet; dels om ”hur mår republiken”. Kimmo Grönlund berättade lite om skillnaderna mellan hur politik bedrivs i Finland jämfört med i Sverige (ganska stora skillnader eftersom det inte finns någon blockpolitik i Finland). Han gick igenom röstsiffrorna i kommunalvalet och talade också en del om riksdagsvalet.

När det gäller kommunalvalet den 28 oktober, så konstaterades att Samlingspartiet (Saml) fick flest röster, 21,9 % vilket dock var 1,6 % färre än vid det förra kommunalvalet. Socialdemokraterna (Sdp) minskade 1,7 % jämfört med valet 2008, men kom tvåa med 19,6 % av rösterna. Centerpartiet (C) blev trea med 18, 7 %, en minskning med 1,4 % sedan valet 2008. Det enda parti som gick framåt och det rejält, var Sannfinländarna (Sannf) som med sina 12,3 % kom på fjärde plats och hade ökat med hela 7 % från förra valet. Men partiets ledare, Timo Soini, var mycket besviken, han hade uppenbart hoppats på en ännu större ökning.

En hel del annat avhandlades förstås också, men allt kan inte refereras på bloggen. På vaalit.fi  finns information om valresultatet. Och här finns Hufvudstadsbladets valinformation.

Bilder från lunchen

FatAnders BillingBordsdekorationClaes ArvidssonHenrik BrorsBlommor i finsk vasProfessor Kimmo GrönlundCita Högnabba

%d bloggare gillar detta: