• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2012
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Lägg ner Maria Elementarskola!

Märta FransonMånga gånger genom åren har jag uppmanat rektor Märta Franson på Maria Elementarskola, att lägga ned skolan. Första gången var en tid innan det nya friskolesystemet infördes. Att en privatskola, som då i över 100 år varit helt fristående och aldrig tagit emot medel från stat och kommun, skulle klara att övergå till att bli en ”friskola”, var jag övertygad om inte skulle fungera. Och jag vet att Märta Franson, som funnits på skolan sedan 1948, kände tvekan inför att gå över till ett friskolesystem Men hon hade inte förmågan att tänka sig in i hur hennes skola skulle påverkas av att inlemmas i det allmänna skolsystemet.

En av de senaste gångerna som jag uppmanade henne att lägga ner sin skola, var den 6 juli 2011 – Lägg ner Maria Elementarskola. Nu! Jag gav rådet i all välmening, vilket man ser om man läser texten (där det också finns länkar till diverse andra texter om skolan och den turbulens som rått där under ett antal år).

Det är mycket tråkigt att rådet inte hörsammats, så att skolan hade kunnat upphöra på Märta Fransons eget initiativ och gå i graven med flaggan åtminstone nästan i topp. Det kommer inte att gå att driva Maria Elementarskola vidare i den anda och på det sätt som den skapades för och som dess stadgar anger. Det insåg jag som sagt redan 1991, för mer än 20 år sedan, då jag första gången uppmanade Märta Franson att allvarligt överväga att lägga ner.

Att det nu är så illa som bland annat tidningen Södermalmsnytt skriver i nr 47, 24 – 30 november 2012, måste väl ändå äntligen få Märta Franson, stiftelsen Maria Elementarskolas ordförande, att inse att spelet är förlorat och att hennes livsverk bör avslutas. Och ett fantastiskt och enastående livsverk har det varit, särskilt under hela den långa tid, drygt 105 år, som skolan var helprivat.

Läs artikeln här.

Och, än en gång uppmanar jag Märta Franson: Lägg ner Maria Elementarskola!

© = COPYRIGHT denna blogg. Min text är min och ska inte förvrängas, vinklas eller användas i syfte som den inte är ägnad för. Länkning till texten kan givetvis ske, men kopiering av mina texter är INTE tillåtet. Jag har inget samarbete med någon annan och skriver mina texter själv eller återger miggors och andras berättelser, med deras skriftliga tillstånd.
%d bloggare gillar detta: