• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2013
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Våldsam extremism hotar för närvarande inte statens säkerhet, men på lokal och individuell nivå kan högerextremism och våldsam islamisk extremism likväl medföra hot mot säkerheten.

Risken för våldsam extremism i Finland är liten, enligt en lägesrapport som presenterats av Inrikesministeriet. Våldsam extremism hotar för närvarande inte statens säkerhet, men på lokal och individuell nivå kan högerextremism och våldsam islamisk extremism likväl medföra hot mot säkerheten.

Sisäasiainministeriön_logoFörekomsten av högerextremism som helhet betraktat är liten. Någon omfattande våldsam verksamhet har inte framkommit. Till sin natur är brotten ofta spontana och saknar planmässighet.

Enligt lägesrapporten är risken för att organiserade radikala islamiska grupper utför terrordåd i Finland fortsättningsvis liten, eftersom våldsamma radikala islamister inte betraktar Finland som något betydande fientligt mål. Eventuella lindrigare uttrycksformer av våldsam islamisk extremism, såsom religiöst motiverade våldshandlingar inom olika sammanslutningar eller gärningar som riktar sig mot barnens frihet, har inte tidigare granskats ur denna synvinkel i Finland. Enligt den uppskattning som presenteras i rapporten är andelen dold brottslighet stor i dessa fall.

När det gäller religiös radikalisering som leder till våldsam extremism utgörs ett särskilt orosmoment enligt rapporten av sådana unga muslimska invandrare i andra och tredje generationen som inte helt identifierar sig med den finländska kulturen men inte heller identifierar sig med föräldrarnas kultur. I fråga om dessa unga ökar utslagning risken för religiös radikalisering. Diskriminering och rasism samt erfarenheter av samhälleligt utanförskap i allmänhet ökar risken för invandrare med muslimsk bakgrund att radikaliseras.

Inrikesministeriet tillsatte den 4 oktober 2012 ett nationellt samarbetsnätverk för förebyggande av våldsam extremism. Nätverket har till uppgift att bl.a. följa upp situationen i fråga om den våldsamma extremismen i Finland och internationellt, förmedla information till olika myndigheter, ta initiativ till effektivisering av det förebyggande arbetet och årligen utarbeta en uppföljningsrapport.

Inrättandet av samarbetsnätverket ansluter sig till programmet för den inre säkerheten.

Källa: Inrikesministeriet

%d bloggare gillar detta: