• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2013
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det kom ett mejl: ”Jag har försökt att intressera diverse myndigheter på olika håll i Sverige om bristyrkesutbildningar …”

Det kom ett mejl från en man som verkar ha haft ”action speak louder than words” som ett äkta och levande motto:

profileJag har i många år arbetat för och med invandrare och sett hur snabbt vi hamnat i ett bottenlöst träsk med en katastrofal situation som kommer att få farliga konsekvenser om inget görs för att rätta till situationen.

Medierna vill inte lyssna på oss som kan se båda sidorna av myntet. För ett par år sedan ledde jag under åtta år ett bristyrkesprogram för invandrare i Göteborg. Vi utbildade under den tiden ca 500 yrkesförare för  buss och lastbil till hedervärda yrkesmän med egen försörjning. Många av dem hade varit tio år i Sverige men nekats svensk tung körkortsbehörighet trots att de arbetat med samma sak i sina hemländer.

Vid sekelskiftet var det kris i bland annat Göteborgs lokaltrafik eftersom ett par hundra bussförare skulle avgå med pension. Arbetsförmedlingen hade vägrat att starta utbildning av detta slag eftersom ”eleverna hade inte gymnasiebetyg i svenska och engelska”. En bekant till mig, som visste att jag hade tunga behörigheter för buss och lastbil och dessutom under mitt liv rest i drygt 60 länder, lyckades övertyga Vuxenutbildningsnämnden i Göteborg att våga släppa fram mig och mina idéer och man beviljade medel till en ”provkurs” för 15 personer. Resultatet blev lysande! Sedan permanentades detta och i flera år hade vi parallella kurser för att kunna tillgodose efterfrågan.

Jag har försökt att intressera diverse myndigheter på olika håll i Sverige om bristyrkesutbildningar med ungefär liknande upplägg, men tyvärr verkar både arbetsförmedling, socialtjänst och SFI-anordnare vilja ”tjyvhålla” på mängder av invandrare som de nämnda organisationerna behöver som sin egen mångåriga födkrok, istället för att aktivt och på riktigt hjälpa människor att integreras och komma till nytta i det nya landet genom egen försörjning.

Kommentar:  Mannen som skrivit texten ovan, skrev också så här:

Hör gärna av dig om du vill diskutera någon aspekt av den sortens konkreta åtgärder som jag vid detta lag är expert på.

Om någon från integrationsminister Erik Ullenhags departement eller från utbildningsminister Jan Björklunds departement (eller någon annan med vilja att lyssna på mannen som bidrog till att utbilda 500 yrkesförare) vill komma i kontakt med skribenten så har jag hans tillstånd att ”koppla ihop” dem. Hör av er via Info så sätter jag er i kontakt med den här personen (som jag inte känner, men har mejladressen till) vars berättelse ovan visar att engagerade människor som gör något konkret är viktiga för hela samhället och alldeles särskilt när det gäller för personer som är nya i landet och behöver få göra något på riktigt och inte sitta och göda sfi-organisatörer på utdragna sfi-kurser.

© Denna blogg.

%d bloggare gillar detta: