• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  januari 2013
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det kom ett mejl till: ”Det vore fel att säga att inget händer på detta område!”

Jag är verkligen glad över alla kontakter med alerta bloggläsare! Ingen kan vara expert på allt och när människor läser och reagerar och har något att tillföra så är jag alltid tacksam över att de (ni!) hör av sig (er!).

Alltså. Med anledning av inlägget Det kom ett mejl: ”Jag har försökt att intressera diverse myndigheter på olika håll i Sverige om bristyrkesutbildningar …”   skriver en annan bloggläsare så här:

profileAngående yrkesinriktad SFI så kan jag meddela att detta redan finns på flera platser i landet och att det pågår flera initiativ på kommunal, regional och nationell nivå för att utveckla detta sätt att kombinera språk- och yrkesutbildning.

En avvägning är om yrkes-SFI ska rikta sig till personer som redan har en viss kompetens när de kommer till Sverige (alltså att man tar tillvara och vidareutvecklar tidigare erfarenheter) eller om man ska prioritera omskolning av personer som ofta är lågutbildade. En annan fråga är balansen mellan att lära sig svenska och att lära sig ett yrke – det är inte helt enkelt att kombinera detta. Ibland behövs klassrumsundervisning, ibland behövs praktik.

Angående buss- och lastbilschaufförer kan sägas att det är en kostnadsfråga. Att utbilda sig till lastbilschaufför samtidigt som man läser SFI går att göra i Stockholm, men det är flera gånger dyrare för kommunen jämfört med ”vanlig” SFI. Läs gärna mer på exempelvis http://sfx-yrke.se/

Tycker att det tidigare inlägget var viktigt men det vore fel att säga att inget händer på detta område!

Tack för din alltid lika läsvärda blogg, den är viktig och kommer bli allt viktigare framöver, spår jag.

Samma sak gäller här som i det förra inlägget, att den som vill komma i kontakt med personen som skrivit ovanstående kan kontakta mig via Info så kontrollerar jag med vederbörande om det är okej att ”para ihop” er. Skribentens slutkläm är nämligen:

Hör gärna av dig om du har några frågor om yrkesinriktad SFI!

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: