• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Lite fakta kring arbetskraftsinvandring

MIG logoMed anledning av diverse påståenden och skriverier i olika medier om arbetskraftsinvandring kommer här lite information. Inte heltäckande, men omfattande de två första månaderna 2013 jämfört med de två första månaderna 2012.

Om man tittar på beviljade uppehållstillstånd för arbetstagare (alltså inte sökta utan beviljade) för personer från länder utanför EU under jan-feb 2012 och jämför med jan-feb 2013, kan man bland annat se följande:

Antalet dataspecialister som beviljats arbetstillstånd har minskat med 18 %.
Antalet ingenjörer och tekniker som beviljats arbetstillstånd har minskat med 63 %
Antalet civilingenjörer, arkitekter m.fl. som beviljats arbetstillstånd har minskat med 52 %
Antalet skogsbrukare som beviljats arbetstillstånd har ökat med 86 %
Antalet medhjälpare inom jordbruk, trädgård m.m. som beviljats arbetstillstånd har ökat med 3700 %

Det där med att antalet medhjälpare inom jordbruk, trädgård m.m. har ökat med 3700 % är faktiskt sant, men statistiken är som den är: 2012 beviljades 1 sådan medhjälpare arbetstillstånd, i år (2013) var det 38 personer som fick arbetstillstånd som medhjälpare inom jordbruk, trädgård m.m. Detta påpekat för att ge en hederlig och inte förvrängd bild av verkligheten, vilket ju är lätt att göra med statistik.

Men trenden är i alla fall, som man kan se, att antalet högutbildade personer som söker sig till Sverige för att arbeta minskar drastiskt medan antalet lågutbildade ökar (eller inte minskar lika mycket som antalet högutbildade).

Källa: Migrationsverket
@ Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: