• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2013
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Om ett uttalande

sapTusentals, kanske tiotusentals människor har redan skrivit och kommer att skriva om upplösningen av Socialdemokraternas utnämning av Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa i sin partistyrelse.

aftonbladetDet enda jag kommenterar är att Omar Mustafa i sitt ”avskedsbrev” (enligt uppgift från Aftonbladet ”skriver han själv om spelet bakom avgången” direkt till Aftonbladet) talar om ”det muslimska samhället”. Och min kommentar formuleras i en fråga: ”Sedan när fick vi ett muslimskt civilsamhälle” i Sverige?”

Jag har levt i tron att man i Sverige har ett civilt samhälle som alla som bor här är del av. Inte ”ett kristet civilsamhälle” och parallellt ”ett muslimskt samhälle”, till exempel. Ett civilsamhälle, ett (någotsånär) demokratiskt samhälle för alla.

Det som Omar Mustafa uttrycker bör politiker, journalister, folket förhålla sig till. Så här tydligt har aldrig en uppsatt person – i detta fall ordföranden i Islamiska förbundet i Sverige – uttryckt sig offentligt. Uttalandet visar att han och därmed också det förbund han är ordförande för, ser två samhällen, att han gör skillnad på ”vi” (muslimerna, han tycks tala för dem alla) och ”dom” (alla vi andra). Det här har alla som inte tillhör det ”muslimska civilsamhället” i Sverige att förhålla sig till.

Vänligen respektera att texten är © COPYRIGHT denna blogg och inte får förvrängas, vinklas eller användas i syfte som den inte är ägnad för. Länkning till texten får givetvis göras, men kopiering av mina texter är inte tillåtet. Vid citat, var vänlig ange källa!
%d bloggare gillar detta: