• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2013
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

God vilja – men lite yrvaket – i Vetlanda kommun

Ställ högre krav på Migrationsverket i samband med mottagande av asylsökande. Det kräver sex av nio partier i Vetlandas kommunfullmäktige i en gemensam motion.

SR logoSå rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. Men vad menas med det? Vad är det för krav som ska ställas på Migrationsverket? Exakt vad är det dessa sex partier vill att Migrationsverket ska göra? Det undrade jag när jag läst och lyssnat på inslaget i Sveriges Radio. Så jag sökte mig till Vetlanda kommuns hemsida för att leta efter motionen. När jag inte hittade den, skickade jag en förfrågan via e-post. En eloge till administratören vid kommunkansliet i Vetlanda som svarade omgående och skickade motionen med rubriken Motion ang. en kommunal integrationsstrategi inom någon timme! I den står bland annat:

Integrationspolitikens mål är lika rättigheter och möjligheter ska gälla för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund.

Kommentar: Inte ett ord om att ”lika skyldigheter” också ska gälla alla, oavsett etnisk och kulturell bakgrund…

Vidare står det i Vetlanda kommunfullmäktiges motion 2013/KA0254 daterad 2013-06-17:

Vi anser också att integrationsarbetet måste börja redan när man söker asyl och vill därför att kommunen ska ställa tydligare krav på samarbete med Migrationsverket.

Avgjorda asylärenden Migrationsverket, helåret 2012

Asylbeslut i MIG 2012

Avgjorda asylärenden Migrationsverket 2012

Klicka på tabellen för större bild.

Kommentar: Det är en lite märklig tanke att börja ”integrera” personer som man inte har en aning om ifall de kommer att få asyl eller skydd i Sverige! Cirka 66 procent av alla som sökte asyl resp skydd förra året (2012) fick avslag på sina ansökningar i första instans (Migrationsverket) och ändringsprocenten i överklagandeinstansen (en migrationsdomstol) är mycket låg (omkring 5 procent).

Det ter sig tämligen meningslöst och slösaktigt med tid och pengar att vidta integrationsåtgärder för de cirka 60 procent som ska lämna landet efter avslag på sina asylansökningar. Dessutom: det ingår inte i Migrationsverkets uppgifter att syssla med integration, varför ”tydligare krav på samarbete” med verket i den delen inte torde vara relevant.

Motionen andas god vilja, men en  förvånande yrvakenhet med tanke på att Sverige varit – och är – ett av EU:s allra största asylinvandringsländer sedan decennier tillbaka. Som om man först nu, i mitten av år 2013, har kommit på följande:

vetlanda kommuns att-satser om integration

Vänligen respektera att texten är © COPYRIGHT denna blogg och inte får förvrängas, vinklas eller användas i syfte som den inte är ägnad för. Länkning till texten får givetvis göras, men kopiering av mina texter är inte tillåten. Vid citat, var vänlig ange källa!
%d bloggare gillar detta: