• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2013
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Finland. Nytt lagförslag gällande asylsökande som ska återvända till sina hemländer.

SisäasiainministeriöRegeringen har lagt fram ett lagförslag med syfte att uppmuntra personer som inte beviljats asyl i Finland att snabbt och frivilligt återvända till sina hemländer.

Det föreslås att mottagningslagen ändras så att en utlänning som sökt internationellt skydd kan få ersättning för skäliga flyttkostnader och understöd om han eller hon frivilligt och i varaktigt syfte lämnar landet efter att ha återtagit sin ansökan eller fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Ersättningen och understödet kan beviljas efter behov och förutsättningen för beviljandet av understöd är, att man har en plan för hur det ska användas.

Enligt förslaget görs verkställigheten av avlägsnande ur landet enklare i en situation där en utlänning beviljats tillfälligt uppehållstillstånd på grund av hinder för avlägsnande ur landet och det tillfälliga hindret avlägsnas.

Det föreslås också att utlänningslagen ändras så, att möjligheten till frivilligt återvändande beaktas när beviljande av ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av hinder för avlägsnande ur landet övervägs. En tredjelandsmedborgare beviljas inte tillfälligt uppehållstillstånd om han eller hon vägrar återvända frivilligt eller försvårar arrangemangen för återvändandet.

Avsikten är att förslaget  överlämnas till riksdagen under vårsessionen 2014.

Inrikesministeriet konstaterar att antalet asylsökande ökat märkbart under de sex första månaderna 2013, under vilken tid 1480 utlänningar har sökt asyl i Finland. Det är 16 procent fler än motsvarande tid året innan. Flest ansökningar har gjorts av personer från Irak följt av personer från Ryssland. Antalet personer från Syrien som sökt asyl i Finland har minskat jämfört med år 2012.

%d bloggare gillar detta: