• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2014
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

”Har det någonsin hänt att asylboenden som har misskött verksamheten har fått sina avtal med Migrationsverket avslutade?”

Frågan som citeras i rubriken fick jag via mejl. En bekymrad medborgare berättar om ett boende för asylsökande som för mig låter som ännu ett (av många) ”asylboende from hell”.  Så här skrev personen:

MIG logoVid ett informationsmöte med Migrationsverket fick vi i vår lilla by med en befolkning på 800 personer, häromdagen reda på att det hade kommit mellan 50 och 100 nya asylsökande, vilket gjorde att det totala antalet nu var 200-400 asylsökande inklusive dem som kommit tidigare. Det kan jämföras med att det till Stockholm, med kort varsel och utan att det finns beredskap och resurser, skulle komma mellan 20.625 och 165.000 asylsökande, om invånarantalet i innerstaden är ca 330.000.

Asylboendet i vår by är i bedrövligt skick och där är problem med mögel, daglig catering som hämtas från en ort ca 6 mil bort, bråk, stök, barnfamiljer som har bott där i ett år. Dessutom förekommer uppenbart asylbedrägeri, en hel del etniska konflikter och skolgången för barn och unga har emellanåt imploderat. Vilket den naturligtvis gör när en klass plötsligt får sju extra barn varav fem med särskilda behov, som sedan försvinner.

Räddningstjänst tillkallas 3-7 dagar i veckan à 5.000 kr per gång av olika anledningar, allt från bråk till falska brandlarm, utlösta av uttråkade asylsökande. Vi är ungefär 13.000 invånare i kommunen. Vi betalar.

Och som om inte allt detta vore nog så förekommer där också både knarklangning och prostitution, de asylsökande såväl langar som använder knark och beställer prostituerade. Flera personer har gjort upprepade polisanmälningar. Inget har hänt. Med polisanmälningarna alltså. Mycket övrigt har hänt som gör oss boende väldigt oroade. Vi har två poliser i hela kommunen på 390 kvadratkilometer. Vid samtal med tjänstemän på Migrationsverket om det som pågår på det här asylboendet, är svaren på de frågor jag ställer helt obegripliga och det känns som om man vandrar runt i ett vansinnigt land. Ingen är ansvarig, ansvaret ligger någonstans mellan alla parters stolar.

De flesta här vill hjälpa flyktingar. På plats. I dialog med både Migrationsverket och dem som driver dessa undermåliga boenden.

Vet du vad man kan göra när man har kännedom om ovanstående? Ska man bara låtsas om ingenting och låta vidrigheterna fortgå? Nog måste det väl vara känt bland så kallade ansvariga att det ser ut så här (och förmodligen inte bara på boendet i vår lilla by)? Om de tittar åt ett annat håll i alla led ända upp till migrationsministern och även statsministern, ska då jag som vanlig medborgare också göra det? Men hur ska jag kunna leva med vetskapen om hur det ser ut och vad vi skattebetalare betalar för? Och hur ska jag kunna leva med vetskapen att det på det här hemska stället bor barn??? Vad ska jag göra?

Kommentar: Vad ska jag säga? Med kännedom om den förlamande fegheten och rädslan för att bli kallad något otrevligt så gör de ”ansvariga” hellre ingenting än riskerar otrevliga epitet och sin politiska karriär.

Mitt svar, kära bekymrade medborgare, är följande:

Dina politiska företrädare över hela linjen, från kommunnivå i din lilla by ända upp till statsministerns kansli i Rosenbad vet om allt detta och låter det pågå. De accepterar allt det du räknar upp och fyller dessutom på med ännu fler asylsökande på ännu fler dåliga boenden (det finns bra boenden också). De vet att om de såg till att utlänningslagen efterlevdes – den lag som ju riksdag och regering stiftat – så skulle det absolut inte se ut som det gör och barn skulle inte behöva bo i mögel bland knarklangare, knarkare och prostituerade och bli vittne till etniska konflikter. För om uppenbart ogrundade asylansökningar stoppades direkt (som i grannländerna, till exempel) och asylbedrägerier fick konsekvenser, då skulle antalet asylsökande som skulle behöva hysas på boenden i Sverige minska så markant att problemen i det närmaste skulle vara ur världen. Men regeringen och större delen av riksdagens ledamöter vill uppenbart inte att deras lag ska följas och då får vi ha det som vi har det. Och människor – barn! – får fortsätta att fara illa och samhället får fortsätta att ta skada.

Till slut: ”Har det någonsin hänt att asylboenden som har misskött verksamheten har fått sina avtal med Migrationsverket avslutade?” Den frågan vet jag inte svaret på. Jag bara gissar att svaret är ”nej”.

© denna blogg.  Vänligen länka alltid till detta inlägg vid ev korta citat ur texten.

 

%d bloggare gillar detta: