• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  augusti 2014
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Om en svensk mans kamp för att hans fru ska få uppehållstillstånd i Sverige så att de kan leva här tillsammans. Del 2.

Läs först Om en svensk mans kamp för att hans fru ska få uppehållstillstånd i Sverige så att de kan leva här tillsammans. Del 1.

sveriges-flaggaHär fortsätter mannens, som här kallas Johan, berättelse. Den är inte helt lätt att följa eftersom turerna är så många och krångliga, men hans öde delas av många – jag får mejl och har haft kontakt med flera par som hamnat i den här typen av krångelkarusell! – och de flesta ”vanliga människor” (även kallade ”allmänheten”) har ingen aning om hur det ser ut på vare sig asylområdet (det berättar miggorna om här) eller svårigheterna för svenska män och kvinnor som gift sig med utomeuropeiska personer som de vill leva med i sitt land, Sverige. Här skriver Johan:

Bästa Merit!
Just nu befinner jag mig i Dubai för att försöka reda ut den här härvan. Nedan följer en kopia av mitt mejl som jag skickat till Migrationsverket härifrån. Du har min fulla tillåtelse att publicera mitt mejl, med de eventuella ändringar som är nödvändiga för att skydda min personliga integritet, på din hemsida. Med vänlig hälsning, Johan.

Till xxx.yyy@migrationsverket.se:

Hej, har blivit hänvisad till dig av ambassaden i Abu Dhabi.

Min frus ansökan om uppehållstillstånd i Sverige registrerades den 11 mars 2014. Jag fyllde i och skickade in min komplettering runt den 25 mars 2014. Jag har skickat tre mejl till Migrationsverket för att informera mig om utvecklingen av vårt ärende samt för att begära att få en handläggare.

Vad det gäller min frus  ansökan så bifogade hon tio dokumentkopior. Misstänker att ni inte fått dessa eftersom – om jag inte missminner mig angående min egen komplettering – det var något problem med filformatet. Vid min egen scanning av dokumenten så blev ändelsen .jpeg vilket inte accepterades av Migrationsverkets svarsformulär, jag fick döpa om ändelsen till .jpg. Och om jag inte minns fel så fanns det en begränsning angående antalet dokument som kunde bifogas ansökan – det var åtminstone min bedömning av det hela.

Från Migrationsverket dröjer alltid svaren på mina mejl och ibland går mina mejl med frågor i kors med deras svar… En månad efter mitt första mejl till Migrationsverket som jag skickade i i mitten av juni kom alltså i mitten av juli och innehöll endast standardinformation:

Hej Johan, tack för ditt mejl.

Er ansökan finns registrerad hos Migrationsverket. Varför ert ärende inte syns vid
kontroll på vår hemsida är för att inget nytt har hänt de senaste 90 dagarna, det är
inget ni behöver oroa er över utan vi tar kontakt med er när vi har tagit beslut i ert ärende.

Med vänliga hälsningar
Namngiven tjänsteman
*************
En vecka senare, som svar på mitt andra mejl en månad tidigare, skriver Migrationsverket (i slutet av juli 2014):

Hej Johan, tack för ditt mejl.

Er ansökan registrerades hos Migrationsverket den 11 mars 2014. Ansökan har ännu inte fått en handläggare då din frus intervju måste genomföras innan ambassaden kan skicka över ärendet till en tillståndsenhet i Sverige.

Om du har en fullmakt kan du ta del av din frus ärende när du kontaktar oss. De uppgifter du kommer få då är de som täcks av offentlighetsprincipen, vill du ta del av hela ärendet måste du begära ut akterna skriftligen medelst brev. Detta för att bara den sökande, dess ombud eller en person med fullmakt ska kunna begära ut akter med potentiellt känsliga uppgifter. Detta regleras genom Offentlighets- och sekretesslagen kap 37 1 §.

Vad gäller väntetiderna, beror det dessvärre på att vi har en hög tillströmning av ansökningar där, likt ert fall, en make/make vill flytta till Sverige.

Med vänliga hälsningar,
Namngiven tjänsteman
*************

Jag befinner mig som sagt just nu i Dubai för att på plats hjälpa min fru (som bor här) och har gått igenom min frus mejl som hon fått i detta ärende. Den 25 mars fick hon fick en uppmaning från Migrationsverket att kontakta ambassaden i Abu Dhabi och boka en tid för ett besök. Detta har min fru, på grund av sin dåliga engelska, inte svarat på. Detta kan givetvis inte Migrationsverket lastas för. Någon ny uppmaning från Migrationsverket har hon inte fått.

Jag har ringt ambassaden i Abu Dhabi för att få hjälp. Beskedet jag fick var att vi troligen skulle bli tvungna att göra om vår ansökan. Personen jag talade med rådde mig att kontakta Migrationsverket igen. Med hänvisning att det tar en månad att få ett svar så frågade jag om det inte fanns några direkta mejladresser att tillgå. Damen ifråga hittade ditt namn i papperen – jag tydde det som att det var den personen vars mejladress jag fick som var handläggare i fallet.

Jag skickade ett mejl till den jag alltså trodde var vår handläggare på Migrationsverket och meddelade att det vi vill göra är att komplettera min frus ansökan. Dokumentkompletteringen har jag redan gjort i mina mejl till Migrationsverket åberopande min fullmakt. Eftersom det inte var möjligt att sända all relevant information i ansökan så skickade jag en länk till all relevant information i ärendet.

Följande har vi tillställt Migrationsverket:
Fullmakt.jpg (Fullmakt från min fru för mig att föra hennes talan)
Familjebevis sida 1.jpg (Registerutdrag om att vi är gifta enligt svensk lag)
Familjebevis sid2.jpg (Registerutdrag om att vi är gifta enligt svensk lag)
Husband passport.jpg
Husband visa.jpg (mitt visum till Kina när vi gifte oss)
Husband marriage 1.jpg
Husband marriage 2.jpg
Husband marriage 3.jpg
Husband marriage 4.jpg
Husband marriage 5.jpg
Husband red book 1.jpg
Husband red book2.jpg
Husband red book3.jpg
Husband red book4.jpg
Wife passport.jpg
Wife visa Sweden.jpg
Wife visa UAE.jpg
Wife marriage 1.jpg
Wife marriage2.jpg
Wife marriage3.jpg
Wife marriage4.jpg
Wife marriage5.jpg
Wife red book 1.jpg
Wife red book1.jpg
Wife red book2.jpg
Wife red book3.jpg
Wife red book4.jpg
Birthday.jpg (Min frus födelsedagspresent till mig 2012)
HPIM0012.jpg (Jag och min blivande fru i Dubai 2012-09-04)
HPIM0363.JPG (Nygifta i Kina 2013-02-24)
HPIM0401.JPG (Min frus farfar 100 år Kina 2013-03-02)
Tattoo1.jpg (Tatuering gjord i Dubai december 2012 när vi planerade bröllopet)
Tattoo2.jpg (Tatuering gjord i Dubai december 2012 när vi planerade bröllopet)
Tumavtryck.JPG (Kontrakt signerat av mig i Kina dagarna innan vi gifte oss)
Wedding.wmv (Vår bröllopsfilm med uppskattningsvis minst 50 vittnen när vi gifte oss)

För att kunna belägga om ett förhållande är legitimt och äkta så är faktiskt det här enda sättet.
Jag ville på det här sättet förenkla och förkorta handläggningstiden för Migrationsverket med tanke på den arbetsbörda som de har för närvarande. Sedan vår ansökan lämnades in så har det ju faktiskt kommit minst 40.000 nya ansökningar om uppehållstillstånd för att inte tala om anhöriginvandringen, och vi vill inte på något sätt fördröja handläggningstiden för dessa ansökningar.

I mejl till Migrationsverket skrev jag att om de inte kan, eller inte får, gå in på internet för att kontrollera ansökningar så kan jag ta med mig min laptop till ambassaden i Abu Dhabi och visa upp dokumenten. Jag kan inte tänka mig att det kan vara något dokument som fattas.

I samma mejl till Migrationsverket skrev jag också:

Till sist har jag en fråga gällande vanligt visum till Sverige.

Om nu handläggningstiden är orimligt lång – har faktiskt sett uppgifter att ansökningar som vår kan ha en handläggningstid på över ett år, ja till och med två år – är det då möjligt för min fru att helt enkelt vistas i Sverige på ett- eller tremånadersvisum? Och med det menar jag: räcker det med att hon åker till Danmark och förnyar sitt visum strax innan det går ut eller måste hon åka tillbaka till Dubai varje månad/var tredje månad för att förnya visumet? En sådan lösning skulle bli billigare för mig eftersom jag för närvarande måste betala både för mitt eget boende i Sverige och min frus boende och uppehälle i Dubai.

Kontentan av det hela är att jag vill och tänker leva resten av mitt liv tillsammans med min fru. Jag vill helt enkelt veta hur jag ska göra för att kunna förverkliga min och min dokumenterade frus dröm om ett liv tillsammans i mitt land, Sverige.

Med vänlig hälsning
Johan Andersson (Fiktivt namn)

Kommentar. Som sagt, turerna är många och krångliga, mejlväxlingen en aning rörig, allt flyter samman och tiden går. I nästa del i den här lilla upplysande serien kommer en kronologisk uppräkning av vad som hänt och inte hänt och under vilka tidsperioder.

”Kärleken övervinner allt” heter det.  Men nog måste den vara stark för att klara hinder i form av hanteringen hos det svenska Migrationsverket. Tar man del av Johans berättelse – och träffar andra med minst lika långdragna och delvis i onödan tillkrånglade fall – så fungerar det kanske rentav avskräckande för människor som funderar på att gifta sig med utomeuropeiska medborgare och tror att de smidigt och inom rimlig tid ska kunna påbörja ett gemensamt liv i Sverige.

© denna blogg.

 

%d bloggare gillar detta: