• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2014
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Handledsröntgen visade att den sökande var minst 19,9 år gammal.”

svd_logoI min OP-ED-artikel – Hur många ensamkommande barn är vuxna? – i Svenska Dagbladet den 5 oktober, skriver jag om de stora skillnaderna mellan Sverige och övriga Norden vad gäller konstaterad  förekomst av vuxna asylsökande som säger sig vara minderåriga.

En migga skriver:

profileDet skulle vara intressant att veta hur de miggor som jobbar med ”ensamkommande barn” tycker att Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm har skött  de medicinska åldersbedömningarna.

Migrationsverket slöt avtal med sjukhuset för att tillmötesgå Socialstyrelsens rekommendationer om att  i tveksamma fall först låta en pediatriker undersöka det ensamkommande, asylsökande barnet, och om pediatrikern anser att barnet kan vara vuxet så bör tandröntgen och handledsröntgen genomföras. Hur har det fungerat. Jag har frågat men inte fått svar.

Häromdagen stötte jag på ett fall där Migrationsverket hade erbjudit den asylsökande handledsröntgen strax innan avtalet med sjukhuset slöts. Handledsröntgen visade att den sökande var minst 19,9 år gammal. Men avtalet med Sachsska Barnsjukhuset gjorde att svaret från handledsröntgen inte räknades utan den sökande skickades till sjukhusets pediatriker som utan omsvep och utan vidare kontroller konstaterade att den sökande var ett barn…

Kommentar: Obegripligt. Om man sätter detta farsartade förfarande i relation till hur professionellt och lagenligt åldersbedömningar verkar göras i de övriga nordiska länderna, framstår de ytterst få bedömningar som görs i Sverige som ett stort, kostsamt, obehagligt och farligt skämt.

Uppmaning: Ni miggor som kan svara på frågan ovan: ”Det skulle vara intressant att veta hur de miggor som jobbar med ‘ensamkommande barn’ tycker att Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm har skött  de medicinska åldersbedömningarna” får gärna höra av er. Med garanti om anonymitet, som alla miggor som skriver här har.

© denna blogg. Korta citat får göras; länka alltid till originaltexten. Översättning och publicering till andra språk får inte göras utan tillstånd.
%d bloggare gillar detta: