• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  oktober 2015
  M T O T F L S
  « Sep   Nov »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Finland. ”Ni som kommer som turister, kom inte. Ni inverkar negativt på oss.”

Tieto Suomen tiukentuneestaKlicka på bilden för att komma till Ilta-Sanomats artikel (på finska).

Information om Finlands stramare asyllinje spreds omedelbart på sociala medier – också det kalla vädret var ett ämne som togs upp.

Den 21 oktober meddelade Migrationsverket sin nya uppskattning av situationen för irakiska asylsökande. Enligt den skärps kriterierna för erhållande av skydd; säkerhetsläget i många irakiska områden har blivit bättre. Information om detta spreds omedelbart på den arabiskspråkiga Facebook-sida som vänder sig till irakier som söker asyl i Finland.

”Bra och viktig information”, var en kommentarer på en av sajterna.

På sajterna diskuterades och förvånades man över varför unga och familjer återvänder till Irak från Finland, trots att de flesta av dem kommer från Bagdad och situationen där fortfarande är problematisk.

”De är inte vana vid sådant väder. Det sägs att där (i Finland) är det jättekälla, hårda vintrar och att ingen är ute då. Det hörde jag av en kompis, jag vet inte om det stämmer”, var en annan kommentar.

”Eftersom landet är så kallt och eftersom de skickar flyktingar till avlägsna platser i landet”, var en ytterligare en kommentar till varför så många återvänder hem från Finland.

På sajten finns sedan en vecka en video uppladdad, där en irakisk man ger råd till nya asylsökande som kommer till Finland. Mannen i videon säger saker som de som kommer bör beakta:

”Om ni vill komma hit, var beredda på att ni kan komma att drabbas av depression och att ni får bo i någon håla långt borta – inte i centrum av någon stad. Någon gång då och då erbjuder de en bussresa. Ni kan inte besöka centrum ofta, det räcker pengarna inte till.”

På videon säger mannen också:

Ne, jotka tulevat %22turisteina%22 HS 21.10 2015

”Ni som kommer som turister, kom inte. Ni inverkar negativt på oss.”

Och vidare:

”Många ljuger. Därmed ser myndigheterna oss alla är lögnare.”

I slutet av videon informerar mannen hur mycket pengar som i Finland betalas till asylsökande.

Skärmavbild 2015-10-21 kl. 20.28.34Kommentar: Det som här berättas om lögner och ”turistande” (önskan om ett bättre liv) stöder starkt det som flykting”aktivisten” Nytte Ekman förde fram i programmet Slaget efter tolv i Radio Vega den 21 oktober. Liknande information har genom åren också förmedlats otaliga gånger av miggor i Sverige och publicerats här på bloggen.

© Översättning Merit Wager.

Finländska medier serie grön

%d bloggare gillar detta: