• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2015
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland. ”Många afghaner säger att de vill till Finland för att de tror att de lättare ska få uppehållstillstånd där än i Sverige.”

Tämän vuoksi afgaanipakolaiset tulevat 10.11 2015Klicka på bild- och textrutan för att komma till artikeln i Ilta-Sanomat (på finska). Artikeln innehåller också videoklipp och många bilder.

Därför kommer afghanska asylsökande nu till Finland

Nya asylsökande anländer dagligen med tåg till Luleå i Sverige. En majoritet av dem fortsätter direkt till Finland.

Tåget som kommer mitt på dagen från Göteborg är det andra för dagen, det första kom från Stockholm klockan åtta på morgonen. På tisdagen (10 november) anlände uppskattningsvis 250 – 300 nya asylsökande. Få av dem kunde mer än några ord engelska, men det land de trötta resenärerna hade som mål var klart: Finland.

– Vi uppskattar att 95 procent av dem som kommer med tågen har köpt biljetter till Finland,  bekräftar Inger Asplund frun Svenska kyrkan, som dagligen arbetar på stationen.

Antalet ankommande till Luleå ökade för cirka en vecka sedan. De flesta av dem som nu kommer är afghaner, både familjer och ensamresande unga män.

Varför vill de till Finland?

– Många afghaner säger att de vill till Finland för att de tror att de lättare ska få uppehållstillstånd där än i Sverige, säger en studerande som på dari hjälper sina landsmän.

Ilta-Sanomat har tidigare rapporterat om att Migrationsverket i Finland har fryst alla asylbeslut gällande afghaner under den tid det tar för dem att uppdatera sin säkerhetsbedömning av Afghanistan. Den kommer att vara klar under november månad.

Enligt uppgift kommer hälften av afghanerna från Afghanistan och hälften från Iran.

Inger Asplund har lagt märke till att i den våg av kommande som började för en vecka sedan, är personerna betydligt fattigare än de som kom tidigare under hösten:

– I början hade många märkeskläder och resväskor, nu är kläderna av betydligt sämre kvalitet och många av de ensamresande har bara med sig plastkassar och de är inte ens fulla.

© Översättning Merit Wager.

Finländska medier serie grön

%d bloggare gillar detta: