• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2015
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland. ”Vi förklarade att om en flicka ser en rakt i ögonen i Finland så betyder det absolut ingenting.”

turvapaikanhakijoille opetetaan ILta-sanomat 28.11 2015Klicka på textrutan för att komma till artikeln (på finska) och videoklippet (på engelska) på Ilta-Sanomats sajt.

Efter en incident i Heinola – nu undervisas asylsökande i hur de ska bete sig om en kvinna ser dem i ögonen

På Heinola mottagningscentral ordnade man på lördagen (28 november) undervisning för asylsökande där man bland annat informerade om att i Finland betyder det absolut ingenting om en flicka ser en man i ögonen.

Enhetschefen Sirkku Lindstam på Heinola mottagninscentral berättar för Ilta-Sanomat, att de unga män som tidigare under dagen greps på torget misstänkta för misshandel, är asylsökande.

Polisen har meddelat att tre utländska män misstänks ha trakasserat en 17-årig flicka på fredagen på torget i Heinola. Vittnen larmade polis som kom till platsen vid 19-tiden. Av de tre gripna personerna är två vuxna och en minderårig. Polisen satte de misstänkta i häktet.

På mottagningscentralen fick man information om händelsen under kvällen och omedelbart, på natten, höll man ett krismöte och informerade om polisens uppgifter.

På lördag morgon samlade mottagningscentralen de boende till ett informationstillfälle och informerade dem som kommit till Finland om vad som gäller enligt finländsk lag och om den finländska kulturen, hur man beter sig i samröre med andra.

– Vi förklarade att om en flicka ser en rakt i ögonen i Finland så betyder det absolut ingenting. I Finland anses det ohövligt att titta bort, berättade Sirkku Lindstam.

Det framhölls också för de asylsökande att det är stränga påföljder för den som har sex med en underårig.

Lindstam säger att de asylsökande lyssnade med allvarliga och förbryllade miner. De var chockade och också oroliga för om de nu alla kommer att stämplas på grund av hur de asylsökande som misstänks för misshandel har betett sig, trots att de själva inte gjort något ont.

I artikeln länkas också till ett 28 minuter långt videoklipp från Väestöliitto (Befolkningsförbundet) där man förklarar mycket tydligt på många språk vad som gäller kring sexualitet och sex i Finland. Det första språket är engelska så lyssna gärna! – här kan ju kanske finns något för Sverige att lära sig. Sedan följer samma information på finska, sorani (ett kurdiskt språk), farsi, arabiska, somaliska, språk som talas av många asylsökande. Här kan man se det direkt på Väestöliittos YouTube-kanal. Rubriken är ”Om sexualitet för asylsökande”:

© Översättning Merit Wager. Vid citat ur texten, vänligen länka till detta inlägg.

Finländska medier serie grön

 

 

 

%d bloggare gillar detta: