• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  maj 2016
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland. Är överlägset mest effektivt i Europa vad gäller att verkställa avvisningar.

suomimainittu kopia

SVT Nyheter logoFör första gången som jag kan påminna mig – kanske rentav lite inspirerade av den rapportering från Finland om asyl- och migrationsfrågor på svenska som finns här på bloggen sedan början av september 2015? – har Sveriges Television, självaste Public Service, rapporterat positivt och korrekt om Finlands asylhantering! Som är effektivast i hela EU och som till och med asylsökande från Irak som inte får stanna, är nöjda med.

Under rubriken Rekordsnabb asylprocess i Finland rapporteras:

Finlands flagga mörkare blått korsÖvriga Europa riktar sina blickar mot Finland – landet som är snabbast i världen på att behandla asylärenden. Finland är också mest effektivt bland Europas länder vad gäller att avvisa flyktingar* som inte får stanna i landet.

Den finländska polisen lyckas avvisa närmare 70 procent av de som inte får stanna i landet medan motsvarande siffra i Europa endast ligger på runt 40 procent. Det innebär att Finland är överlägset mest effektivt i Europa vad gäller att verkställa avvisningar.

Och en intervjuad asylsökande är nöjd:

Finlands flagga mörkare blått korsEfter endast sju månader i Finland har Ali Tahsin Hassan och hans kamrater fått besked om att de snart kommer att sättas på ett plan tillbaka till Irak. Och Ali är ändå tacksam över att väntan inte blev längre.

– Det är bra. Om du inte har pass så ordnar man ett temporärt pass så att du kan åka tillbaka.

Det som slagit mig under den tid jag mycket nära och noga följt hur asylinvandringen hanterats och hanteras i Finland är, att det bästa och troligen också mest uppskattade bland asylsökande är: tydlighet, rakhet, inga falska förhoppningar. Och att det står klart att det inte går lätt att ljuga om sin ålder och/eller identitet och annat (som i Sverige). Den finska mentaliteten och attityden verkar passa människor från länder där det inte förekommer ”dialogpoliser” och ”godhetsapostlar” utan saker och ting är som de är och få asylsökande invaggas i falska förhoppningar.

Cirka 25 procent av dem som sökt asyl i Finland kommer att få stanna. SVT Nyheter berättar vidare att:

Finlands flagga mörkare blått korsUnder den senaste tiden har de finländska myndigheterna skickat iväg ett fullastat chartrat plan i veckan med flyktingar, vilket enligt Minna Lindeqvist som är projektledare vid flyktingmottagningen i Vanda, är världsunikt.

– Finland är vad jag vet det enda landet i världen som arrangerar sådana här flyg med flyktingar till Irak, säger hon.

Som sagt: Läs gärna vad som tidigare rapporterats härom hur man hanterar asyleriet i Finland. Bäst och effektivast i hela EU.

Tyvärr envisas SVT med att kalla personer för ”flyktingar”, trots att de bevisligen, efter genomgångna asylprocesser, inte är det. Det är helt obegripligt hur man tänker på SVT när man ju vet att de här personerna ska avvisas/utvisas och därmed varken befunnits vara skyddsbehövande eller flyktingar. Här är BBC:s lilla terminologiska ruta (källa: UNHCR) som också svenska journalister (och även politiker) efter 20 års stor migration i landet kan lära sig något av:

BBC terminology

 

 

%d bloggare gillar detta: