• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juli 2016
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Hur gick det sen?

Hur gick det sen?Den 13 april 2008 skrev jag Om domar och vägledande beslut gällande asylansökningar i falska identiteter. Det är mer än åtta år sedan. Jag undrar, likt läsare av den kända muminboken av Tove Jansson: Hur gick det sen?

Vad händer idag med dem som brukar falska handlingar när de kommer hit för att söka skydd?

Här är några andra texter i samma ämne, som kan vara intressanta att ta del av. Genom åren svajar det hit och dit och att det skulle råda rättssäkerhet i mängder av asylrelaterade frågor är definitivt inte en känsla man får när man läser texterna. Ett axplock:

•  Syriskt par i Gävle fick svenskt medborgarskap på falska grunder – 14 maj 2007. Ur texten:

En månad efter att det svenska medborgarskapet trädde i kraft begärde paret att deras rätta nationalitet och namn skulle föras in i folkbokföringen. Skatteverket vägrade att godkänna ändringarna och polisanmälde.

•  En migga berättar om hur olika man ser på identitetshandlingar i Storbritannien och Sverige – 4 november 2007:

Två somalier hade rest till England för att söka asyl. De uppvisade inga identitetshandlingar vid sin asylintervju. Därför dömdes de till 4 respektive 9 månaders fängelsestraff och utvisning. De överklagade men domen ändrades inte.

En migga: ”42 % av alla granskade handlingar är falska” – 24 september 2008. Ur texten:

En annan sak som jag hoppas sker är att Migrationsverket anställer fler dokumenthandläggare. För två veckor sedan så var 42 procent av alla granskade handlingar falska. 42 procent!

•  En migga: ”Irakier, även de som presenterar sig som kristna, har ofta falska handlingar. Varför?” – 2 januari 2011. Ur texten:

Folk från f.d. Sovjet presenterar sällan sina handlingar. Smugglaren påstås ha tagit dem eller också har de aldrig ägt några handlingar, vilket ju är ett absurt påstående då man där knappast kan gå till närbutiken ens för att köpa frukostbröd utan att ha sitt inrikespass i fickan.Romer från Balkan har också tappat bort sina nya biometriska pass någonstans på vägen till Sverige. Somalier har inga och har de några så är de garanterat förfalskade handlingar, vilket väcker misstanken om att personen inte kommer från Somalia vilket också sedan  bekräftas, genom språkanalys. Irakier, även de som presenterar sig som kristna, har ofta falska handlingar. Varför? Jag kan inte svara på detta.
Kristna irakier kan faktiskt få asyl, med äkta handlingar! Det är en gåta för mig varför denna grupp envisas med att visa upp förfalskade handlingar trots att de ingenting har att vinna med detta, tvärtom.

Läs mer:

•  En migga: ”Migrationsverket underlåter att polisanmäla bedrägerier och förfalskningar av handlingar och beviljar i stället PUT.” – 11 mars 2011. Ur texten:

En person kom hit för cirka tre år sedan och sökte asyl. Han uppgav falsk identitet och falskt medborgarskap och fick beslut om utvisning av Migrationsverket. Domstolen ansåg att ärendet inte var färdigutrett, att verket inte hade bevisat att den sökande inte var medborgare i det land som han uppgav sig vara medborgare i (Min kommentar: Märkligt, det är ju faktiskt den sökande som ska bevisa varifrån han kommer). Framför allt därför att han lämnat (falska) ID-handlingar till domstolen som stödde hans berättelse.

•  En migga om ”eritreaner” igen: ”I Sverige lägger modern sitt etiopiska pass i byrålådan och ansöker om asyl, som eritrean, med ett antaget namn och utan id-handlingar.” – 25 augusti 2011. Ur texten:

Kanske träffade barnen sin mor innan de kom till Sverige. Men vad hände sedan? Frågan är:  Varför är dessa barn, som har sin mor, och även själva har uppehållstillstånd i ett annat europeiskt land, nu i Sverige och varför hittar de på historier om en fängslad mor och kallelser till militärtjänst? Och varför låtsas en farfar som inte har några problem i Eritrea vara en exilpolitiker i Sudan?

En migga: ”Familjen fick PUT tack vare att inga utredningar gjordes, deras falska id-handlingar godtogs också.” – 12 oktober 2012. Ur texten:

Den här familjen  från Ainkawa hade kommit till Sverige och hade ljugit om sina identiteter och om precis allt annat som de påstod hade hänt dem, enbart i syfte att få PUT i Sverige. Och med vetskapen om att om man inte ljuger så får man inte PUT. Fick jag höra senare.
Till en början låtsades de vara från Bagdad, mannen påstods till och med ha torterats av Saddam och senare jagad av andra grupper, kvinnan låtsades vara våldtagen. Barnen var tack och lov för små för att tvingas ljuga. Att  föräldrar tvingar eller övertalar sina barn att ljuga är inte ovanligt.
Familjen fick PUT tack vare att inga utredningar gjordes, deras falska id-handlingar godtogs också.

•  En migga: ”Det är ju faktiskt, i själva verket, den asylsökande som ska lägga sina identitetshandlingar på bordet innan han eller hon ens ska få sin ansökan prövad!” – 14 oktober 2012. Ur texten:

Det är ju faktiskt, i själva verket, den asylsökande som ska lägga sina identitetshandlingar på bordet innan han eller hon ens ska få sin ansökan prövad!

•  EMN: ”Enligt EU-ländernas bedömning varierade andelen personer som ansökte om asyl utan identitetshandlingar från 25 procent i Lettland till 94 procent i Sverige och Norge.” – 13 juni 2013. Ur texten:

Det är av yttersta vikt att utreda identiteten
Det är särskilt viktigt att utreda personens identitet när den asylsökande angett personliga grunder för beviljande av internationellt skydd.

•  En migga: ”Konsekvensen blir den, att en person som söker asyl med falska handlingar mycket väl ändå kan få permanent uppehållstillstånd, i synnerhet när det gäller sökande som uppger sig komma från Syrien.” – 19 april 2014. Ur texten:

Konsekvensen blir den, att en person som söker asyl med falska handlingar mycket väl ändå kan få permanent uppehållstillstånd, i synnerhet när det gäller sökande som uppger sig komma från Syrien. Att sedan återkalla ett uppehållstillstånd på grund av falska handlingar är inte någon vanligt förekommande företeelse.
Allt detta är en följd av den produktionshets som kommer från ledningen.

•  Om de styrande hade lyssnat det senaste decenniet så hade den nya asyllag som röstas igenom i riksdagen den 21 juni inte behövts – 21 juni 2016. Ur texten:

Om man i Sverige hade tagit ansvar och agerat rakt och tydligt på asylområdet under de senaste tio åren, så som tills exempel de övriga nordiska grannländerna Norge, Danmark och Finland har gjort, då hade också Sverige sett ut mer som de länderna idag. Om Sverige
•   inte låtit människor som vägrar lyda lagakraftvunna beslut om att lämna landet, stanna illegalt i åratal, decennier till och med.
•   inte låtit ett stort antal människor komma in och stanna i landet under falska identiteter. Personer som staten inte vet något om men tvingar skattebetalarna att betala deras bidrag, boende, skola, vård  m.m.
•   inte låtit människor med flera identiteter håva in bidrag (det kan bli en slant för den som får pengar i tre olika identiteter) och ha bostäder i alla sina personligheters namn, varav två hyrs ut.

Som sagt: sett är bara ett axplock av texter genom åren där falska identiteter och dokument behandlas och texter där man har all anledning att undra:

Hur gick det sen?

 

 

© denna blogg. Citera gärna, men länka alltid till originalinläggen. Tack!
%d bloggare gillar detta: