• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    december 2010
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

En migga: ”En studie i (fördummande) jämförelser”.

En migga reflekterar:

En studie i (fördummande) jämförelser

Sista skriket i debatten är att på alla sätt framhäva invandringens positiva sidor, med påföljande marginalisering av allt ”inhemskt”. Senast ut är Dilsa Demirbag-Sten, som i sin gästkrönika i GP den 27 november gör jämförelser mellan dagens invandring och den som skedde fordom. Det är ganska lätt att förstå vad syftet är, däremot är jag rätt övertygad om att folk bara blir ännu mer förbannade, och att resultatet i själva verket blir kontraproduktivt.

Man bör nämligen inte utgå från att läsare / väljare / konsumenter är dumma. Läsaren / väljaren / konsumenten kan då nämligen, i kraft av sitt fria val, välja andra medier eller ett annat parti eller en annan produkt. Och om vi utgår från att läsaren / väljaren / konsumenten i stället har en begåvning så fattar denne att medeltidens valloner och holländare och tyskar, eller för att gå så nära i tiden som möjligt, 1900-talets arbetskraftsinvandrare från Balkan, Sydeuropa och Finland, inte mottog en spänn i bidrag och inte fick några gratisbostäder bara de satte sin fot här. Att i själva verket dagens identitetslösa asylsökande och deras anhöriga utan försörjningskrav befinner sig så långt borta från varje relevant jämförelse som det är möjligt att komma.

Jag mötte för många år sedan en person av Dilsa Demirbag-Stens kaliber i en rätt öppen och lokal debatt. Den unga debattören ville att Sverige skulle ta efter USA, vilket i hennes verklighetsuppfattning skulle betyda att alla asylsökande – som enligt henne också var högt utbildade – då skulle få uppehållstillstånd. Att USA inte har en bidragsinvandring utan istället har kvalificeringskrav för att ens få söka bidrag var för den unga debattören okänt. När jag översatte vad USA skulle betyda i svensk lagstiftning, nämligen att varje asylsökande med eller utan anhöriga som vill ha en bostad och försörjning istället skulle ges ett litet begränsat startbidrag följt av uppmaningen ”lycka till”, och att varje tanke på att i USA ge Green Card till annat än utbildat folk är en främmande tanke, så såg den unga debattören ut som om hon svalt en citron. Men hon upprepade sitt mantra: alla invandrare är högt utbildade och enda anledningen till att de inte får jobb ligger enbart hos det svenska, som ägnar sig åt strukturell rasism.

Så alla somaliska boskapsskötare, alla afghanska hemmafruar, alla kurdiska lantbrukare tillika analfabeter, alla romer, alla ensamkommande ”barn”: Sträck på er, för ni är i själva verket akademiker. Enligt svenskt sätt att se.

© Denna blogg.