• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    december 2016
    M T O T F L S
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finland. ”Målet med kampanjen är att minska på antalet ogrundade asylansökningar, inte antalet asylansökande överlag.”

facebookkampanj-finland-30-11-2016
Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Hufvudstadsbladets sajt.

Ur artikeltexten:

Finland tar Facebook till hjälp för att begränsa antalet asylsökande. Genom information som ska spridas i Irak, Afghanistan och Somalia vill Utrikesministeriet få dem som anses sakna asylgrunder att inte alls åka.

– Målet med kampanjen är att minska på antalet ogrundade asylansökningar, inte antalet asylansökande överlag. Det finns de som inte har något annat val än att fly, men de som har ett val ska ha tillgång till riktig information då de gör sitt beslut, säger kommunikationsplaneraren Rim Mezian vid Utrikesministeriet.
—————————–
Antalet asylsökande i Finland har rasat kraftigt sedan i fjol och ligger hittills i år på ungefär 5.300. I fjol var antalet 32.500.

Reportern frågar:

Kanske ryktet om Finlands njugga inställning redan nått ursprungsländerna genom dem som åkt eller skickats tillbaka?

Rim Mezian svarar:

Kanske det. Men det kan vara bra att testa sådant här då det är lite lugnare. En annan poäng är att det vore bra om länderna i Europa kunde göra informationskampanjer tillsammans, det är inte särskilt vettigt att alla länder har separata kampanjer. Då är det bra om också Finland har något att bidra med.

Vidare i artikeln:

Redan för ett år sedan började Utrikesministeriets kommunikationsavdelning grunna på hur informationen om Finland och det finländska asylsystemet kunde utvecklas och spridas utanför landets gränser. Riksdagen har beviljat 230.000 euro för ändamålet. I somras resulterade ansträngningarna i en kampanj mot människosmuggling, som pågick från juli till oktober. I den digitala berättelsen som spridits på nätet berättas bland annat att 10.000 personer drunknat eller försvunnit
sedan 2014 då de korsat Medelhavet, att migranter kan råka ut för bland
annat människohandel och sexuellt utnyttjande och att det är vanligt att barn och föräldrar skiljs åt under flykten.

Berättelsen avslutas med ett negativt asylbeslut från finska Migrationsverket och en text som varnar för att asylprocessen är en utdragen process med oviss utgång. I övrigt finns inga hänvisningar till just Finland.

processing-the-asylum-application-finland-30-11-2016

smuggling-breaks-families

Finländska medier serie grön