• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    juli 2013
    M T O T F L S
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

En migga: ”Och sedan tillkom ju också alla möjliga staber, expertenheter, styrenheter, särskilda enheter, projektgrupper, plangrupper, samordningsgrupper, navigatörer, kommunikatörer etc, osv.”

En migga:

Dags för nästa steg i utvecklingen av verkets arbetssätt

profileArbetet med att utveckla verkets leanbaserade arbetssätt går nu vidare. I nästa steg får verkets alla chefer utbildning för att säkerställa att de har en viss nivå av leankunskap. Genom ökad kunskap och förmåga kommer de tillsammans med sina medarbetare att bidra till att respekt för människan och ständiga förbättringar blir bestående medel för att nå verkets mål.

Här ovan läser ni den nya given från Migrationsverkets GD (generaldirektör)! Det är saxat från Migrationsverkets hemsida den 5 juli 2013.

Migrationsverkets förre GD, Dan Eliasson, kom med den goda tanken att en enhet skulle bestå av max 15 till 20 personer. Detta för att cheferna skulle komma närmare de anställda (jag har själv jobbat på en enhet med mer än 50 anställda…). Sagt och gjort – den stora indelningen gjordes därför för cirka fem år sedan. Nya enheter växte fram som svampar ur jorden. Med nyrekryterade chefer. Och så ökade inströmningen av asylsökande så att helt nya enheter med ännu fler nya chefer fick rekryteras. Då blev det också så många enheter att hålla reda på att de olika verksamhetsområdena instiftade olika avdelningar med avdelningschefer. Kort och gott, ett rejält antal chefer rekryterades under fem år. Och sedan tillkom ju också alla möjliga staber, expertenheter, styrenheter, särskilda enheter, projektgrupper, plangrupper, samordningsgrupper, navigatörer, kommunikatörer etc, osv.

När byråkratin blir större så ökar avståndet – igen – mellan chefer och anställda. Och med LEAN (där vägen till framgång bygger på att, med kören, sjunga den särskilda LEAN-sången) har det gått överstyr. För när chefen inte vet vad verksamheten går ut på – vi ska trots allt syssla med rättslig prövning och inte med att bygga bilar – så kommer det som ett brev på posten att chefen förr eller senare går fotfolket på nerverna. Från fackligt håll finns det just nu klagomål mot väldigt många chefer. Och sedan är det också så, att när det går att gömma sig i mängden eller när LEAN-körsångarna börjar känna att de fått fribrev, ja då drar galenskaperna iväg.  På alla tänkbara sätt.

Så hade vi till exempel den för mutbrott dömde chefen i Malmö, som var en rejäl påläggskalv. En av de andra påläggscheferna i Malmö har avsiktligt eller oavsiktligt (?) vilselett JO i två ärenden och har även fått  två JO-ärenden ytterligare på sig. För samma sak. Samma sak som hon i de två första ärendena sagt inte kunde hända mer.

I Göteborg fanns en chef som ägnade dagarna åt att läsa statistik och inte något mer – tills det blev en post i en av de oräkneliga staberna som ”Utvecklings- och förändringsansvarig”. En annan chef tog med sig sin make till jobbet (och maken var inte anställd av Migrationsverket). Hon hamnade också i en stab, som ansvarig för något hon aldrig arbetat med. Förvaret i Göteborg cirkulerar också just nu i media, det är bara att googla.

Och alla anställda då, som åtminstone i teorin ska tänka LEAN , de gör i praktiken ofta helt tvärtom. Just nu har några höga chefer kommit på att tillståndsenheterna ska ha öppna expeditioner varje veckodag – så att tjänstemännen ska ha ännu mindre tid på sig för att utreda och avgöra ärenden… Det rimmar tämligen illa med att vi ska försöka förmå de asylsökande (eller ”kunder”, som det numera heter) att använda sig av Internet. Lösningen på när fotfolket protesterar blir då – vad annars? – att tillsätta en utredning eller att skicka cheferna på konferens med dyra hotellövernattningar.

Kommentar: Migrationsverkets verksamhet styrs (borde styras) av utlänningslagen och av de internationella konventioner som Sverige ratificerat och som är relevanta i sammanhanget, men också genom regleringsbrev från regeringen. Borde inte regeringen ta sitt ansvar och börja titta på hur det verk som är dess ansvar faktiskt agerar? Och hur detta verk använder skattemedel? Och hur verket gör prioriteringar i det viktiga arbete som ska göras på Migrationsverket ser ut och när verkets GD framhåller att:

I nästa steg får verkets alla chefer utbildning för att säkerställa att de har en viss nivå av leankunskap.

Borde inte alla chefer i stället få gedigen utbildning i utlänningslagen och asylprocessen för att säkerställa en kompetent, korrekt och – framför allt – rättssäker asylprocess som ser till att utlänningslagen i alla delar efterlevs?

Vänligen respektera att texten är © COPYRIGHT denna blogg och inte får förvrängas, vinklas eller användas i syfte som den inte är ägnad för. Länkning till texten får givetvis göras, men kopiering av mina texter är inte tillåten. Vid citat, var vänlig ange källa!