• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    november 2013
    M T O T F L S
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Varför kallas en självmordsbombare från Beirut i en artikel i Expressen för ”Skärholmenkillen”?

Det finns en del att  undra i fallet med mannen från Libanon  – som reportern väljer att kalla honom – ”Skärholmenkillen”. Artikel i Expressen: Han dödade 27 i dådet  – bodde i Sverige.

expressen– Vi tog honom till Sverige för att komma bort från den religiösa miljön i Libanon, säger självmordsbombarens morbror till Expressen.
—–
Mouin fick uppehållstillstånd i Sverige. Hans släktingar försökte få honom att ändra livsstil.
—–
Men han hade svårt att anpassa sig. Han bytte mellan olika arbeten och hade svårt att stanna på samma jobb någon längre tid.

Följande undringar infinner sig:

1) Kan man numera bara ”ta” till Sverige någon från ett utomeuropeiskt land, för att vederbörande ska komma bort från en ogynnsam miljö?
2) På vilka grunder fick den här ”Skärholmenkillen” uppehållstillstånd? Arbete i enlighet med utlänningslagens regler?
3) Om man erbjuder en person arbete så kan personen ifråga få – om allt sker enligt utlänningslagen – arbetstillstånd för högst två år med uppehållstillstånd knutet till arbetet. Man kan inte utan vidare byta arbete (som ”Skärholmenkillen” verkar ha gjort några gånger) utan ska, som huvudregel, ha samma arbete under de första två åren.

Migrationsverket anger att för att få arbetstillstånd ska man:

MIG logo•  ha ett giltigt pass
•  ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
•  ha erbjudits lön som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
•  ha blivit erbjuden ett arbete i sådan omfattning att lönen är minst 13 000 kronor i månaden före skatt

Under de första 24 månaderna gäller arbetstillståndet bara hos den arbetsgivare och för det yrke som står i ditt beslut. Skulle du få ett nytt arbete under den här tiden ska du lämna in en ny ansökan om arbetstillstånd. När du har lämnat in din ansökan kan du börja arbeta hos din nya arbetsgivare innan du fått beslut under förutsättning att du ansökt innan ditt tidigare tillstånd gått ut.

Någon förklaring kring hur den här mannen ”togs” hit och hur han kunde ha ett antal olika arbeten ges inte i artikeln. Kanske sökte han nya  arbetstillstånd varje gång han bytte jobb, även om det inte förefaller särskilt troligt eftersom den proceduren torde ta rätt lång tid och inte vara helt enkel. Man kan också undra varför mannen kallas ”Skärholmenkillen” när han ju var från Beirut…

Migrationsverkets kontroll av personer som söker asyl eller skydd, liksom av dem som söker arbete, är under all kritik och har så varit så länge myndigheten funnits. Migrationsverkets oförmåga att se till att utlänningslagen efterlevs och dess vindflöjelliknande agerande (som bl.a. medför att de böjer sig när mediestormar blåser upp*), skadar landet inte bara kortsiktigt utan även långsiktigt. För alltid, faktiskt. Att en myndighet med så dålig koll (läs berättelser sex år tillbaka under Asyl&Migration!) de facto har getts rätten att besluta över Sveriges framtid är skrämmande och i andra länder skulle det vara otänkbart. Men i Sverige går det bra, med regeringens och riksdagens goda minne.

Notera: Släktingarna i Sverige hade säkert goda intentioner, det är inte den som ifrågasätts.

profile* En migga: När media uppmärksammar asylärenden där någon ska utvisas så brukar det hamna hos ”svåra gruppen” som vips hittar nya omständigheter som inte var kända sedan tidigare och så kan man bevilja uppehållstillstånd. En feg lösning som inte anstår en rättsstat, men Migrationsverkets ledning tycker väl att de räddar ansiktet på något sätt.
Vänligen respektera att alla texter är © COPYRIGHT denna blogg. De får inte förvrängas, vinklas eller användas i något syfte som de inte är ägnade för. Hela bloggtexter får inte användas, endast kortare citat och alltid med länkning till originaltexterna är tillåtet. Media och andra som citerar ur texterna ska ange källa.