• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    september 2013
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

En migga: ”Problematiken är känd, men det blir för omfattande att ställa rutinmässiga förfrågningar.”

En ny migga har tagit kontakt, och skriver:

profilePå Migrationsverket har vi upptäckt att de flesta syrier som idag i stort antal kommer till Sverige, inte alls har varit i Syrien och därför inte är behöriga att få uppehållstillstånd här.

Skälet till detta är att dessa personer antingen redan har uppehållstillstånd (PUT) – eller rent av medborgarskap – i EU-länder, företrädesvis i Grekland, eller att de kommer från något annat land i Mellanöstern som exempelvis Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten.

Detta upptäcks i samband med att de söker asyl eller när de utreds av asylhandläggarna. De flesta syrier från Syrien har knappast någon möjlighet att komma till Europa eftersom de ofta inte har råd. En vanlig månadslön i Syrien ligger på 2 000 kr och med en sådan inkomst kan man knappast bekosta en smuggelresa.

När jag tog upp detta med en chef och undrade om det inte vore lämpligt att ställa en så kallad artikel 21-förfrågan enligt Dublinförordningen, exempelvis till Grekland, sa denne att problematiken var känd, men att det skulle bli för omfattande att ställa rutinmässiga förfrågningar. Förmodligen hade chefen i åtanke att det skulle strida mot LEAN-konceptet.

Kommentar: Om det som denna migga berättar stämmer, så har Sverige, som enda land i världen och i strid med sina egna lagar och internationella konventioner, infört asylprövningsrätt för personer som är EU-medborgare och som redan har beviljats skydd i andra fria, demokratiska länder eller är bosatta i länder där det inte råder vare sig krig eller väpnad konflikt och som det inte finns anledning att ”flyr” ifrån. Om dessa personer, som alltså redan har PUT eller till och med medborgarskap i andra EU-länder eller är bosatta i andra icke-asylländer utanför EU, nu beviljas ”asyl” eller PUT i Sverige, då har Migrationsverket gjort ett narrspel av hela asylsystemet. Då har Migrationsverket skapat nya regler utanför gällande utlänningslag, regler som bland annat anger att:

”Om ni, som har PUT – dvs redan har fått skydd mot ert hemland eller medborgarskap i era nya EU-hemländer, hellre vill komma hit till Sverige och bli försörjda av befolkningen här så går det bra. Vi har inte tid att utreda era historier så trots att vi inser eller starkt misstänker att ni inte har några som helst skydds- eller asylskäl mot något land överhuvudtaget, utan ni bara vill flytta hit utan att ha er försörjning tryggad, så beviljar vi er PUT”.

Är det verkligen så här det ska gå till i Sverige? Kan någon på Migrationsverket eller i regeringen svara? Här finns ett kontaktformulär!

Det blir bara värre och värre med rättshaveriet inom asylområdet. OBS! Jag är inte förvånad, ingenting som ledningen hittar på förvånar efter sammanlagt 17 års kontakter med Migrationsverket. Men det som ännu förvånar lite grann är, att det inte ställs krav från Migrationsverkets ”huvudman”, regeringen, på att verket ska följa utlänningslagen. Att regeringen accepterar att verket inte orkar/bryr sig om att utreda ordentligt – ”Det skulle bli för omfattande att ställa rutinmässiga förfrågningar” – utan beviljar människor långtgående rättigheter i Sverige som de inte har någon som helst anledning eller laglig rätt till!

Ingen frågar folket om det vill medverka till detta märkliga sätt att agera och (att inte) efterleva utlänningslagen; en lag som existerar men som inte följs. Och om folk är beredda att försörja människor som kommer till Sverige enbart – verkligen enbart – för att bli försörjda av dem.

Vänligen respektera att alla texter är © COPYRIGHT denna blogg. De får inte förvrängas, vinklas eller användas i något syfte som de inte är ägnade för. Hela bloggtexter får inte användas, endast kortare citat med länkning till originaltexterna är tillåtet. Media och andra som citerar ur texterna ska ange källa! (OBS! Gäller givetvis också svenska journalister!)