• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    oktober 2011
    M T O T F L S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt borde avgå

Foto: Magnus Selander

Stackars alla ”vanliga” socialdemokrater, både medlemmar i ”partiiiit” och väljare som röstat på S! Vart ska de nu ta vägen, vad ska de nu rösta på? Vad ska de kalla sig? Om han inte avgår och de måste dras med en partiledare som i allt fler sammanhang börjat kallas ”Ljugholt” går det väl inte att vara kvar i ”partiiit” och önska att han ska bli statsminister vid nästa val. Och avgår gör han knappast självmant, även om frågan är om inte det vore skonsammast mot alla parter i detta läge: honom själv, medlemmarna i Socialdemokraterna, väljarna som röstat på S och skattebetalarna som fått bekosta hans slarv / girighet /ev bedrägeri (bedrägerimisstankarna ska utredas).

Först tar Håkan Juholt felaktigt ut 160.ooo kronor för mycket i bidrag för att täcka hela hyran för en fyrarummare som han sedan fem år delar med sin ”kulbo” (tillika sambo). I klartext: S-ledaren, med 144.000 kronor i månadslön, låter svenska skattebetalare betala hans permanenta boende i Stockholm.

Sedan kommer det fram att S i juni hållit ett informationsmöte om förmånerna för sina ledamöter, där det band annat sades (det självklara…), att alla har en skyldighet att sätta sig in i vad som gäller. Juholt lär inte ha varit med vid mötet, som hölls i juni. Han lär i stället ha sysslat med förberedelser av sitt Sommarprogram i Sveriges Radio. Men han borde ju redan från den dag han kom in i riksdagen och första gången ansökte om bostadsbidrag ha tagit reda på vad som gäller, så det är naturligtvis ingen ”förmildrande omständighet” att han inte var med på det mötet. Och han borde själv – utan att ens ha tagit del av några regler alls –  ha kunnat räkna ut att det knappast kan vara så att skattebetalarna ska betala hans sambos hyra.

Samtidigt berättas också om att han rest till Vitryssland  på skattebetalarnas bekostnad, tillsammans med sin kulbo/sambo, och talat om resan som deras ”första gemensamma semester”.

Här är en liten bråkdel av vad media rapporterat idag, den 8 oktober. Mycket mer finns förstås att ta del av om man googlar:

Juholt ska ha varnats redan 2009 – Dagens Nyheter
Håkan Juholt erkänner att han brutit mot reglerna då han tog ut full ersättning för sin lägenhet trots att han delar den med sambon. Men, hävdar han – fusket skedde inte medvetet. Nu skriver Aftonbladet att han ska ha varnats för sitt beteende redan 2009.

”Juholt får stå i skamvrån” – Västerbottens Folkblad
En tror att det skadar partiet, en annan inte. Andra vill inte säga något alls.

K-G Bergström: Han är en precis lika god kålsupare som Mona Sahlin – Expressen
Så har ännu en hög socialdemokrat ertappats med fingrarna i syltburken. Bland reaktionerna har funnits en tendens till att framställa Juholts fingrar som mindre nedsmetade än Mona Sahlins under Tobleroneaffären. Det är för mig svårbegripligt. Båda är lika goda kålsupare.  Enda skillnaden är att krishanteringen har gått framåt sen 90-talets Mona Sahlin-affär.

”Riktig kris om uppgifterna stämmer” – Dagens Nyheter
Om Håkan Juholt verkligen har varit medveten om att han fått ut dubbelt så mycket ersättning som han har rätt till – då befinner han sig i en riktig kris. En kris som skulle kunna leda till hans avgång.

Håkan Juholts dyra klavertramp – Norra Skåne
Så har då S-ledaren Håkan Juholt trampat rejält i klaveret. I går tvingades han löpa gatlopp efter att det avslöjats att han i fyra års tids sammanbott med sin nya kvinna och från riksdagen uppburit bostadsersättning för hela sin hyra.

Synas av åklagare – Aftonbladet
Håkan Juholts bostadsbluff kan vara bedrägeri. Efter Aftonbladets avslöjande granskas han nu av Riksenheten mot korruption.

”Fusket är en klassfråga” – Aftonbladet
Det vi möjligen bevittnar när Juholt fuskar är den arrogans som inte sällan uppstår när höga politiker kämpat sig in i finrummen från enklare förhållanden.