• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    juli 2012
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Statssekreterare Pål Lønseth, Norge: ”Vi ska bevilja dem som har behov av internationellt skydd asyl. Det är inte så, att alla som kommer från ett land som Somalia har behov av det.

Sverige tar emot tiotusentals somalier utan id-handlingar och utan att man vet var de faktiskt kommer ifrån. I Norge, däremot, ska man börja utvisa somalier.

I Norge förbereder regeringen ett återtagandeavtal med Somalia gällande somaliska asylsökande. Det innebär att asylsökande från Mogadishu och södra Somalia kan återsändas med tvång om de inte självmant återvänder efter avslag på asylansökan. Somalierna utgör den största gruppen asylsökande till Norge. Totalt kom 1422 asylsökande från Somalia till Norge 2011.

Verdens Gang berättar om ett möte i slutet av juni mellan statssekreterare Pål Lønseth och Somalias inrikesminister, Abdisamad Mo’allin Mohamud. Statssekreterare Pål Lønseth:

Jag vill ha tvångsåtersändande till Somalia. I gengäld har vi sagt att vi kan komma överens om att stötta goda projekt i Somalia. Det är en positiv utveckling där, men det är alltför tidigt att säga när vi kan börja tvångsåtersända människor dit.

Vi ska bevilja dem som har behov av internationellt skydd asyl. Det är inte så, att alla som kommer från ett land som Somalia har behov av det. De får avslag idag. Det vi önskar skapa är en ordning för frivilligt återvändande, men också kunna återsända med tvång.

Till Sverige väntas under året och nästa år tiotusentals somaliska asylsökande och anhöriga till asylsökande som har fått uppehållstillstånd här. Sverige torde vara det enda landet där man anser att så gott som alla som påstår sig komma från Somalia mer eller mindre automatiskt ska ges permanenta uppehållstillstånd.

Läs hela artikeln i Verdens Gang: Nå vil regjeringen kaste ut somaliere med tvang.