• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    juli 2012
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Var fanns Somaliska Riksförbundet när Gun Holmertz mordhotades av en somalisk man?

I en artikel i Aftonbladet den 5 juli kräver Somaliska Riksförbundet genom sin vice ordförande Asha Ismail att SVT:s tennisexpert Janne Gunnarsson ”ska framföra en officiell ursäkt” efter ett uttalande som de kallar ”rasistiskt”. Så vad har då Janne Gunnarsson sagt som är ”rasistiskt”, som kräver en ”officiell” (?) ursäkt? Jo, han har skrivit följande på sin Facebook-sida, sedan han fick veta att regeringen inte vill lägga pengar på att Sverige ska få stora internationella mästerskap:

Pengarna räcker inte när vi ska ge 27.000 nyinflyttade somalier socialbidrag!!! Puh.

För detta får han, en vuxen, myndig man i ett land med åsikts-, yttrande- och tryckfrihet inskriven i grundlagen, också en rejäl åthutning av sin chef på SVT Sport, Per Yng, (läs artikel i tidningen Resumé):

Det är helt oacceptabelt att uttrycka sig på det viset. Just att ställa en av de svagaste grupperna vi har i det här samhället mot stora idrottsevenemang, det är en jämförelse som inte låter sig göras överhuvudtaget.

Vad menar han? Självklart kan man ställa kostnader mot kostnader, det görs ofta i olika sammanhang. Varför det skulle vara ”helt oacceptabelt” är en gåta.

Den vuxne, myndige Janne Gunnarsson, har, trots sin yttrandefrihet, nu tagit bort sitt inlägg på Facebook och sägs vara djupt ångerfull. Hans chef, en annan vuxen, myndig man uttalar sig som om det gällde ett litet barn och säger offentligt att det faktum att Gunnarsson nu djupt ångrar sig ”är en förmildrande omständighet”. Och om Gunnarsson inte hade förödmjukat sig och sagt att han är djupt ångerfull, vad hade hänt då? Då hade det ju inte funnits någon ”förmildrande omständighet”.

Är Sverige en lekstuga? Är Sverige ett land där vuxna, myndiga människor kan/får använda sin yttrandefrihet eller är det ett land där vuxna människor sitter i sandlådan och leker med hink och spade? Vad är det som gäller i Sverige: lagen eller chefer som tar sig rätt att kontrollera anställdas Facebook-sidor och läxa upp dem för att de uttryckt en åsikt, som dessutom vilar på faktamässig grund? Och hur tänkte Somaliska Riksförbundet? Vad var det i Janne Gunnarssons uttalande på hans Facebook som var ”rasistiskt” egentligen?

För två veckor sedan mordhotades frivilligorganisationen Caritas verksamhetsansvariga i Hjällbo, Gun Holmertz, 74, efter att hon skrivit en debattartikel – Islamismen får allt större fäste i Hjällbo – på GP Debatt. I Studio Ett berättar hon själv att hotet uttalades av en somalisk man i närvaro av två vittnen.  Var fanns/finns Somaliska Riksförbundet i detta fall? Har förbundet officiellt och offentligt uttalat sin avsky och sitt fördömande av den man som mordhotade Gun Holmertz? Fast mordhot är ju förstås inte ”rasistiskt”…

Till sist vill jag citera en klok och självständigt tänkande journalist, skribent och redaktör, Sakine Madon, som sa så här i TV4 Ung 2012 från Almedalen den 4 juli om att hon inte vill bli särbehandlad på grund av att hon inte är svensksvensk:

Det här med särbehandling är lite av kärnan i det jag tycker är problemet med vår integrationspolitik. I stället för att behandla alla lika så har man hittat på olika system och projekt och insatser som är riktade till människor bara för att de har en viss etnicitet eller religiös bakgrund. Det tycker jag är fel. Behandla alla lika så är det mycket bättre.
———-
Hela det här tänket om att invandrare måste särbehandlas är i sig rasistiskt. Tittar man på partiprogrammen för de olika partierna så finns det med. För att någon har ett företag och råkar ha invandrarbakgrund så måsten den människan särbehandlas. Det menar jag också är rasism, bara lite svårare att upptäcka.

Jag är – och har under många år varit – av exakt samma åsikt som den Sakine Madon för fram. Så enkelt är det: behandla alla lika! Och, vill jag lägga till: folk borde sluta upp med att leta efter saker och situationer att känna sig kränkta av! Man måste inte bli hysterisk för minsta lilla och kräva officiella ursäkter och – vilket är vanligt – skadestånd etc för att folk säger vad de tycker, tänker eller tror! Rasism, diskriminering och kränkningar är allvarliga saker som inte ska utnyttjas för att någon sagt att en stor andel av en viss grupp asylinvandrade uppbär socialbidrag, särskilt inte om det är sant.

Efter att ovanstående skrivits, kommer också information om att SVT-experten kan få sparken. Det räcker inte med att Gunnarsson i det närmaste krälar i stoftet för att han uttryckt en åsikt som knappast någon annanstans än i Sverige skulle få folk att ens höja på ögonbrynen. Han har nu, offentligt, sagt:

Jag vill be alla somalier och alla andra om ursäkt för mitt oerhört omdömeslösa inlägg.

I lekstuge-Sverige (eller värre: det allt mer totalitära Sverige) sker nu följande, enligt tidningen Resumé:

SVT sänder tennis härnäst i OS. Frågan är om Janne Gunnarsson får följa med till London. Per Yng, projektledaren för OS Åsa Edlund, och evenemangschefen Kjell Andersson ska hålla överläggningar under de närmaste dagarna.

– Vi måste värdera hur stor skada som är skedd. Vi kommer med ett besked på måndag eller tisdag, säger Per Yng till Resumé.

Tre människor sätter sig nu till doms över en fjärde. Ingen av de tre har rättslig bakgrund men de skapar en egen ”tyckardomstol” där de ska avgöra Janne Gunnarssons framtida liv, tillhörighet och inkomst på grundval av att han på sin Facebook-sida skrev:

Pengarna räcker inte när vi ska ge 27.000 nyinflyttade somalier socialbidrag!!! Puh.

Alla som anser att de grundlagsstadgade rättigheterna vad gäller åsikts-, yttrande- och tryckfrihet också ska gälla i praktiken och inte bara när Sverige är ute i världen och skryter om sin demokrati och dessa rättigheter”, måste böra reagera. Nästa gång drabbar lekmannagodtycket någon annan. Och någon annan. Och några andra. Allt fler.

 

© Denna blogg. Korta citat tillåtna, länka alltid till originalinlägget.

Gun Holmertz-affären på Newsmill – Holmertz hotas och tystas efter sin artikel