• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    november 2015
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finland. Polisen oroas av asylsökandes sexuella trakasserier.

Poliisi huolissaan Yler 24.11 2015Klicka på text- och bildrutan för att komma till artikeln på Yles sajt (på finska).

Polisen oroas av asylsökandes sexuella trakasserier

En polisöverdirektör bekräftar för Yle, att det kommit till polisens kännedom att det förekommer trakasserier mot kvinnor Enligt vad Yle erfar är det många olika sorters trakasserier som sker mot kvinnor, bland annat rop och skrik, visslingar, olämpliga beröringar, ”händer som trycks in på olika ställen”.

Yle har under några veckor undersökt i olika delar av Finland, vilken typ av brott som begås av asylsökande och som utreds av polisen.

Från många orter har det kommit information om sexuella trakasserier som begås mot kvinnor, ofta på restauranger eller i närheten av restauranger.
———————-
Yle har varit talat med flera poliser som säger sig vara oroliga för att kvinnor trakasseras sexuellt, men de har inte velat tala om det offentligt. Enligt uppgift från är det oftast irakiska asylsökande som står för de sexuella närmandena och trakasserierna. Det handlar om kulturella skillnader, i många sammanhang tolkas kvinnors klädsel och beteende på fel sätt.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen bekräftar idag för Yle, att polisen har fått mer att göra på mottagningscentralerna och i deras närhet.

– Det är en klar ökning av ingripanden.  Det har varit störande beteende, slagsmål, stölder men också olämpligt uppträdande mot kvinnor såsom trakasserier, skrik efter dem och rent fysiska handgripligheter.

Enligt polisöverdirektören ser polisen allvarligt på händelserna.

– Detta måste absolut fördömas och det är myndigheternas plikt att agera kraftfullt mot olagliga och icke önskvärda företeelser. Polisen gör sitt bästa för att se till att den inre säkerheten är god.

Kolehmainen ser det som nödvändigt att man på asylmottagningscentralerna upplyser om finsk lag och vilka spelregler som gäller i landet. Det ska göras klart för alla hur vi vill att människor ska leva här.

© Översättning Merit Wager.

Finländska medier serie grön