• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    mars 2016
    M T O T F L S
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finland. ”Invandrare måste erbjudas möjligheter, men de ska också avkrävas motprestationer. Vi får inte lära dem att leva på bidrag.”

Maahanmuuttovirasto tiukemmista MTV Uutiset 8.3 2016Klicka på textrutan för att komma till artikeln på MTV Uutisets sajt (på finska).

Migrationsverket om sina skärpta riktlinjer: De ekonomiska bidragen är enda sättet att styra vart de som bevisats uppehållstillstånd flyttar

Att asylsökande som fått uppehållstillstånd flyttar från mottagningsboendena till huvudstaden ska inte uppmuntras. Ekonomiskt bidrag för dem som flyttar dit tas bort. Men enligt Migrationsverket är detta inte något nytt utan det handlar om att man tolkar riktlinjerna strängare.

Man vill göra det svårare för asylinvandrade att flytta till huvudstadsregionen. Migrationsverket har för en månad sedan gett direktiv om att de inte ska lämna bidrag till exempelvis hyra när det gäller flytt till huvudstaden. Ekonomiskt bidrag lämnas endast för flytt i den region där mottagningscentralen ligger eller till en närliggande region. För flytt till huvudstaden ges bidrag endast i de fall där en asylinvandrad redan har fått en studie- eller arbetsplats.

Enligt Tiina Järvinen, överinspektör vid Migrationsverket, är anledning helt enkelt den att det är svart att hitta bostäder till rimlig kostnad i Helsingforstrakten och att det tar lång tid att få ta del av  integrationsutbildningen. Dessa två anledningar medför enligt Migrationsverket, ofta problem, bland annat svårigheter att betala hyran, skuldsättning och bostadslöshet.

– Vi kan förstås inte förbjuda någon att flytta, men vi har redan tidigare haft fall där personer som fått uppehållstillstånd återvänt till den kommun där de från början bodde eftersom det inte gick så bra i huvudstaden, säger Tiina Järvinen.
——————
Migrationsverkets strängare tolkning motsvarar också väl den plan som Arbets- och näringsministeriet presenterat i februari. Enligt den vill ministeriet placera ut dem som fått uppehållstillstånd i olika delar av Finland, så att det inte uppstår ett ”flöde” till tillväxtcentra. I planen ingår också att kartlägga dessa personers kunskaper så att de kan placeras på orter där det kan finnas möjlighet att få både bostad och arbete.
——————
Fredagen den 4 mars sammanträdde justitie- och arbetsminister Jari Lindström och inrikesminister Petteri  Orpo och deltog gjorde även ledningarna från Finlands större städer.

Minister Lindström framhöll att det behövs nya sätt att tänka kring integration:

– Det måste skapas nya handlingsmodeller där en invandrad till exempel kan lära sig finska och skaffa sig ett yrke samtidigt. Invandrare måste erbjudas möjligheter, men de ska också avkrävas motprestationer. Vi får inte lära dem att leva på bidrag.

© Översättning Merit Wager

Finländska medier serie grön