• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    maj 2013
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Tänk om de 850 som jobbar här, hade varit en insatsstyrka i stället!

Funderingar med anledning av de våldsamma upploppen och mordbränderna i svenska förorter

MSB logoJag har många gånger och under flera år förutspått den här typen av ”inbördeskrigsliknande” attacker mot samhället. Ingen har velat tro på det – eller kanske har man bara föredragit att sticka huvudena i sanden. Och från den här Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som den 1 januari 2009 ersatte  Krisberedskapsmyndigheten, Statens räddningsverk och Styrelsen för psykologiskt försvar, har jag inte hört ett knyst. Var finns den i allt det här? Var är den nu och vad var det meningen att den skulle göra?

När jag tittar in på deras hemsida så får jag veta vad myndigheten upp på första sidan? Bland annat detta – som nästan känns lite komiskt med tanke på vad som pågår i allt fler förorter till Stockholm:

Beredskap för brand i skog & mark. Inte ”Beredskap för anlagda mordbränder i svenska förorter”.
Sociala risker och social oro. Så bra att man kan gå in och läsa att den här alerta myndigheten under de senaste åren har ”initierat ett antal studier och rapporter kring frågor som rör utanförskap, social oro och samhällssäkerhet”.
Nya steg för bättre krisberedskap. ”MSB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tar nya steg för att stärka och utveckla kommunernas krisberedskap.” Hur då?

I den här myndighetens kunskapsbank sägs att:

Kunskapsbanken är en källa till kunskapsutveckling inom många områden. Här kan du hitta publikationer, statistik, forskningsresultat, utvärderingar och analyser, erfarenheter från olyckor och kriser, databaser och annat som är användbart för alla som arbetar inom området samhällsskydd och beredskap.

Det här är alltså inte en myndighet med kompetens och förmåga att ingripa och agera som en ”insatsstyrka” eller liknande. Inte en myndighet som gör något konkret och praktiskt i extrema krissituationer (som de våldsamma upploppen i förorterna). Nej, den har en kunskapsbank och den producerar rapporter och utredningar och har som vision och värdegrund:

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. MSB ska vara en öppen, kompetent och drivande myndighet med fokus på individen och samhället.

Sa jag det, förresten, att den här myndigheten har 850 anställda? Åttahundrafemtio. Vad den kostar att driva har jag inte lyckats borra mig fram till, men det är förstås en hel del sköna skattekronor varav en del kanske borde ha gått till en krismyndighet med en krisinsatsstyrka som nu, just nu när våldsamheterna pågår runt Stockholm, kunde vara ute och agera på plats och stötta Polisen. Det skulle sannerligen behövas. Bland annat så här skriver Polisen på Twitter:

YB Södermalm

För den, som liksom jag inte har någon egentlig kännedom om MSB, kan det vara intressant att se en bild av hur myndigheten jobbar. Och fundera över om inte aningslösa Sverige borde ha 850 anställda vid en praktisk, reell krisinsatsstyrka i stället (eller också), som kan rycka ut med kraft när samhället hotas.

MSB utveckling av skydd© Denna blogg