• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2006
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Vanlige Virtanen” från Vietnam

Nguyen Toan Tri"Nguyen är efternamnet, Toan är förnamnet och Tri är det namn jag kallas", förklarar vietnamesiske Nguyen Toan Tri det för finska (och svenska) öron ovanliga sättet att presentera sig. "Nguyen är ett mycket vanligt och typiskt vietnamesiskt efternamn, lite som Virtanen i Finland".

Vietnamesen Nguyen Toan Tri har varit katolik sedan han var barn. På Mariadagen för knappt en månad sedan, vigdes han till diakon inom finska katolska kyrkan. Nguyen Toan Tri  är den första katolska diakon som vigts till ämbetet i Åbo på femhundra år! Det låter otroligt, för femhundra år sedan låg reformationen i framtiden och Finland var ett helt och hållet katolskt land.

"Det är klart att det är en stor ära. Jag har ju bara bott i Finland i 15 år", säger Nguyen Toan Tri.

Han har bott i Åbo sedan hösten 2005. Vägen för sydvietnamesen från en liten by utanför  staden Tra Vinh till staden Åbo vid stranden av Aura å har tagit 28 år.

"Jag föddes tre år efter krigets slut, men förhållandena i landet var fortfarande mycket svåra. När kommunisterna tog makten tvingades min far, som hört till den  sydvietnamesiska armén, att lämna familjen och fly. Jag var då ett år gammal. Familjen splittrades men jag hade större tur än många andra vilkas fäder tillfångatogs och dödades eller vilkas flyktfartyg förliste i stormarna."

Nguyen Toan Tri hörde inget från sin far på länge men fick senare veta att denne hade lyckats fly och hamnat i ett thailändskt flyktingläger. Efter tio år kom besked om att fadern befann sig i Finland.

Finländska staten försökte återförena vietnamesiska familjer som splittrats och efter några år kunde den då 13-årige Nguyen Toan Tri, hans mor och två syskon komma till Finland. Fem syskon som gift sig och hade egna familjer stannade i Vietnam.

"På geografilektionerna hade jag lärt mig att i Finland växer det tall och gran i stället för tropiska växter och att där är kallt som i ett kylskåp. Det var mycket svårt för mig att föreställa mig."

I Finland kom familjen att bo i Järvenpää och tonårslivet där var något helt annat än Nguyen Toan Tri var van vid.

"Det första året var absolut värst. Jag blev tvungen att i praktiken omvärdera hela mitt liv från grunden.  Jag fick lov att koncentrera mig så mycket på allt det nya, det världsliga, att alla trofrågor hamnade i skymundan. Senare, i högstadiet, var det också svårt att alltiid säga nej när kompisarna ville att man skulle följa ed på disco. Spdant passar sig inte riktigt enligt den vietnamesiska kulturen."

I gymnasiet återfann Nguyen Toan Tri sin religiösa kallelse och eftersom det inte fanns ett prästseminarium i Finland så reste han till London. Han erbjöds också att studera i Rom.

"Jag ville inte lära mig ytterligare ett nytt språk direkt efter att jag lärt mig finska så jag valde London. Därifrån återvände jag till Finland för civil tjänst och studerade samtidigt italienska på folkhögskola på kvällstid. Förra året kunde jag äntligen slutföra mina studier och kom till Åbo församling för att göra min praktik."

Att vara diakon inom katolska kyrkan innebär att man tagit det första steget mot prästvigning. Nguyen Toan Tri har bland annat rätt att döpa barn och viga människor. Som det ser ut nu, kommer han att vigas till präst i december.

"När jag avlade min diakoned svor jag trohet  till stiftets biskop. Eventuellt stannar jag kvar här efter att jag vigts till präst, men biskopen kan också besluta något annat. I varje fall fortsätter mitt liv i Finland."

Källa:
Turun Sanomat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: