• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    december 2012
    M T O T F L S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Statsministern vaknar sent, mycket sent. För sent?

sydsvenskanI en artikel i Sydsvenskan, med den lite märkliga rubriken* Vill skicka hem papperslösa, framkommer att:

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att Sverige måste ha en reglerad invandring för att klara en human asylpolitik.

Det är till att vakna sent. Sverige har redan i hur många år som helst haft just det han efterfrågar! Utlänningslagen är just sådan, att den reglerar invandringen, och den är human och den är definitivt generös. Statsministern verkar inte känna till det. Hans migrationsminister behärskar ju frågan utan och innan och hade kunnat informera statsministern och bespara honom från att yttra det självklara och från att slå upp redan öppna dörrar.

I Sverige förhåller sig alla – inklusive statsministern – ständigt till det nu stadigt växande partiet Sverigedemokraterna. Indirekt är det de som, på grund av övriga partiers sandlådementalitet, har drivit fram huvudlösa överenskommelser mellan Alliansregeringen och Miljöpartiet (vård och skolgång åt personer som vistas illegalt i landet), när politikerna i stället borde ha agerat kraftfullt för att lagen, som säger att den som fått avslag på sin asylansökan skyndsamt ska lämna landet (vanligtvis inom två-fyra veckor), ska efterlevas.

Statsministern borde för länge sedan ha satt sig in i den här oerhört viktiga nutids- och framtidsfrågan och kraftfullt stöttat sin partikamrat, migrationsministern, som utan särskilt mycket stöd har försökt upprätthålla den reglerade invandringen sådan den överenskommits och stadfästs i lag av Sveriges riksdag.

Också migrationsministern har svajat under trycket. När det inte har funnits ansvarskännande partikamrater eller allianskollegor vare sig i regeringen eller i riksdagen som gett honom stöd, så har han sett sig nödsakad att ingå märkliga avtal med Miljöpartiet. Avtal som gått stick i stäv med de lagar som riksdagen stiftat, så som avtal om sjukvård åt personer som illegalt vistas i landet och avtal om skolgång åt barn till personer som illegalt vistas i landet! Ingen har frågat folket om folket tycker att det är okej att gå emot de lagar som reglerar invandringen. Migrationsministern borde ha haft stöd både av sina partikamrater och av övriga riksdagsledamöter med minsta ansvarskänsla, i att den som inte har tillstånd att vistas i Sverige ska lämna landet. Punkt. Slut. Alltså så som det stadgas i lagen.

baksida_miggor(Klicka på bilden för att förstora den)

I åratal har jag skrivit om dessa frågor, i åratal har miggor som sitter med den största kunskapen eftersom det är de som tillämpar utlänningslagen, berättat här på bloggen (och mer komprimerat i boken Inte svart eller vitt utan svart och vitt) om asylbedrägerier, om hur de måste jobba snabbt och inte hinner utreda och om hur krav på id-handlingar och trovärdiga berättelser av dem som söker asyl alltmer luckrats upp. Varför har regeringen och riksdagen inte läst och lyssnat? Varför har de alla varit så fullt upptagna med att bevaka och kontrollera och följa vartenda steg Sverigedemokraterna tar och vartenda ord Sverigedemokraterna uttalar och sedan, likt småbarn i en sandlåda, parera med att ”om dom säger så, då ska inte vi också säga så.”? Till och med om det kan ha varit så att övriga partier, eller åtminstone enskilda politiker, har kommit fram till samma eller liknande slutsatser helt av sig själva, utan att snegla på detta nu allt populärare parti… Men nu är det ett år och nio månader kvar till valet, så nu börjar Alliansen bli nervös och kommer alldeles för sent på att de nog måste sätta sig lite mer in i de här framtidsavgörande frågorna för Sverige och dess folk. För valet måste ju vinnas, makten måste ju säkras, och därmed platserna kring det dukade bordet med de stora, doftande köttgrytorna! Så nu går det plötsligt an att säga de självklarheter som tidigare varit tabu!

Att en regerings medlemmar, att ett lands riksdagsledamöter kan bete sig så erbarmligt barnsligt och ansvarslöst har under alla de år som jag skrivit om asyl- och migrationsfrågor varit ett stort mysterium för mig. Fegheten, undfallenheten, rädslan (för vad, egentligen?) har varit – och är – så stor bland de svenskar som kallar sig ”ansvariga” och ”förtroendevalda”, att det ter sig som ett stort skämt att de styr landet Sverige! Och de förstår inte – eller låtsas inte förstå! – varför Sverigedemokraterna får allt större stöd oavsett vilka videor som spelas upp i gammelmedierna. Hur ansvarslösa får de människorna vara, som tagit på sig uppgiften att, som ministrar och riksdagsledamöter, leda ett land och se till sitt lands och sitt folks bästa i alla lägen, vilket ju är vad folket/väljarna röstar på dem för att de ska göra? I artikeln i Sydsvenskan säger Fredrik Reinfeldt:

fredrik-reinfeldt– Men när det (invandring) sker till stor volym, då finns det en del som känner att nu blir det kanske lite för mycket. Den typen av frågor har naturligtvis människor rätt att ställa sig.

”Vad är ditt svar till dem?”, frågar artikelförfattaren, och Fredrik Reinfeldt svarar:

fredrik-reinfeldt–  Att vi inte kan styra över detta. Inte med mindre än att vi avskaffar internationella regelverk och stänger våra gränser för folk som flyr från kriget i Syrien. Men det vore en inhuman politik som jag aldrig kan stödja.

Dumt svar. Så tror jag inte att migrationsministern hade svarat. För regeringen kan – och ska – visst styra över det! Inte genom att lägga sig i det som överenskommits i ett regelverket och i den utlänningslag som stiftats eller i själva det handgripliga beslutsfattandet, utan genom att kräva att Migrationsverket ska följa lagen och genom att ställa krav på att de människor som påstår sig behöva söka skydd just i Sverige identifierar sig och på olika sätt bevisar/visar att deras historier är sanna. Och – viktigt! – att de som fått avslag på sina ansökningar så snabbt som möjligt lämnar landet. D.v.s. att Migrationsverket (och i nästa steg Polisen) följer lagen och agerar kraftfullt och tydligt. Vad har man annars lagar till? Titta på andra länder, särskilt de nordiska grannländerna, där det går alldeles utmärkt att följa snarlika lagar och inte tillåta att det blir totalt kaos och massor av asylbedrägerier, vilket regeringen i Sverige tillåter!

Citat ur ledarskribenten på Svenska Dagbladet, Per Gudmundsons ord om boken där miggor m.fl. berättar om fyra års asylbedrägerier:

Vilken agenda kan vara mer lovvärd än att skydda asylsystemet från bedragare?

Hon bevakar ett område som är sjukt eftersatt journalistiskt: Migrationsverkets handläggning. Enligt principen att varje felanvänt uppehållstillstånd är en stöld från de asylbehövande. Solklart köp.

Ingen blogg i Sverige lär ha så mycket unikt nyhetsmaterial. Dessutom ofta av karaktären sprängstoff, och inom en genre få journalister törs eller kan eller vill bevaka. Nu har Merit Wager skrivit en bok. Köp den!

Har Fredrik Reinfeldt läst vad de anställda vid statliga Migrationsverket berättar? Han borde ha gjort det…

*”lite märkliga” för att det inte handlar om vad statsministern ”vill” utan om att följa de lagar Sveriges regering och riksdag stiftat. Inget annat.

Här är en bråkdel, verkligen bara en bråkdel av de inlägg som handlar om sådant som har urholkat medborgarnas tilltro till asylsystemet och till sin regerings och sina riksdagsledamöters förmåga att hantera situationen:

En migga: ”Inom EU har Sverige störst belastning av bedrägerier i familjefall, s k skenförhållanden.”  – 29 september 2009
En migga: Bara för att det anses ”icke pk” att tala om det, så försvinner ju inte bedrägerierna och missbruket av asylrätten! – 16 september 2010
En migga: ”Migrationsverket underlåter att polisanmäla bedrägerier och förfalskningar av handlingar och beviljar i stället PUT.” – 11 mars 2012
En migga: ”Varför bryr sig ingen om allt vi berättar om asylbedrägerier och missbruket av asylinstrumentet?” – 12 maj 2012
En ny migga skriver om asylbedrägerier – 2 juli 2012
En socialsekreterare, del 1: ”Hela företeelsen kan nog inte beskrivas på ett bättre sätt än som ett av världshistoriens större bedrägerier. Bernard Madoff inräknad.” – 4 juli 2012
En migga: ”Det här bedrägeriet har också pågått ganska länge nu” – 11 september 2012
Miggor berättar om asylbedrägerier som pågår dag ut och dag in, år ut och år in -4 oktober 2012
Varför lyssnar ingen? Varför bryr sig ingen? – 18 oktober 2012
En migga: ”Själv är jag enbart inriktad på att göra mitt jobb, jag struntar helt i Lean och blogglåtar. Jag har som tjänsteman ett ansvar att följa de lagar och den rättspraxis som styr vår verksamhet.” – 26 november 2012

Och så sent som den 15 december 2012 publicerade jag denna text:
Sverige har tillåtits att ha noll koll på sina asylsystem