• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2005
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Lagen ska följas, sa migrationsministern

I åratal har jag påpekat att statslösa palestinier från Gulfstater som inte kan avvisas – d.v.s. där det föreligger verkställighetshinder – enligt lag ska beviljas uppehållstillstånd.  Men Migrationsverkets egen praxisenhet har år efter år hårdnackat vägrat erkänna att det inte går att avvisa statslösa palestinier trots att det bevisligen inte gått att avvisa några alls som kommit hit från Gulfstater och varit här längre än sex månader.

Jag har skrivit artiklar, jag har skrivit brev till Migrarionsverket, jag har diskuterat frågan i olika medier och i massor av olika sammanhang men det har varit som att skrika rakt ut i tomma intet: ingen har lyssnat, En enskild anställd på Migrationsverket har tillåtits låta sin praxis stå fast trots det fullkomligt vansinniga i att påstå att det går att avvisa människor när det inte gör det. Detta har skadat många människor , bland dem Mohammed Walid som sedan mer än fem år suttit i Ingenmansland, och hans fru och barn som myndigheterna beslutat ska tas ifrån honom genom att de skickas till hennes hemland medan mannen/pappan blir kvar här. Tre gånger har polisen varit hos familjen för att försöka verkställa en avvisning av Inna, hans fru. En av gångerna var hon gravid i sjunde månaden med deras andra barn.

Mohammed borde redan för fyra år sedan ha beviljats uppehållstillstånd p.g.a. verkställighetshinder. Men med den felaktiga praxis som MIG hållit sig med, på tvärs mot verkligheten,  har han i stället sett fem år av sitt liv passera utan att han kunnat ägna sig åt något vettigt. För att inte tala om att ärendet för ett år sedan lämnades till Europadomstolen, en skam för Sverige.

Så här sa migrationsminister Barbro Holmberg i Gomorron Sverige idag, den 15 september 2005:

“Vi har ett antal människor i vårt land som har fått avvisningsbeslut men som inte kan återvända och det är orimligt. Människor som inte tas emot av sina hemländer. Det måste vi hitta lösningar på. Det måste vi göra något åt inom ramen för gällande lagstiftning och individuell prövning.”

Jag välkomnar verkligen ministerns uttalande som äntligen, efter många års “kamp”, är ett erkännande av det jag fört fram så otroligt många gånger tidigare och som jag önskar att Migrationsverket hade lyssnat på för flera år sedan. Vi hade sluppit en massa tragedier, vi hade kunnat låta de människor som nu suttit overksamma i åratal – Mohammed är inte ensam om att ha suttit i Ingenmansland i fem år! – i stället lära sig svenska, börja jobba och ge dem och deras barn ett värdigt liv.

Jag hoppas att ministerns ord, till skillnad från mina, nu gör att den orimliga och rent verklighetsfrämmande praxis som MIG hållit sig med under en lång rad av år gällande statslösa palestinier från Gulfstater, omedelbart revideras och att berörda parter får kännedom om det: Migrationsverkets egna handläggare och beslutsfattare samt Polisen. Jag ser fram emot besked om när Migrationsverket ska börja gå igenom ärenden rörande statslösa palestinier från Gulfstater inom ramen för gällande lagstiftning som medger PUT p.g.a. verkställighetshinder och med en ny praxis framför ögonen. Hoppas det blir mycket snart, i så fall är det bara några år för sent.
Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: